OORcolleges (LO)

In de OORcolleges verbindt het Antwerp Symphony Orchestra muziek uit het klassieke concertrepertoire met een aanstekelijk verhaal. Een uniek, uitgekiend concept voor elke leeftijdsgroep is de basis van elke voorstelling. In de OORcolleges voor het lager onderwijs zien leerlingen het symfonisch orkest aan het werk op het podium van de nieuwe Koningin Elisabethzaal, terwijl topacteurs de muziek omkaderen met een heerlijk meeslepende vertelling.

---

POCAHONTAS - voor 1e tot 3e leerjaar - VOLZET

vr 19.10.2018 - 11:00 & 13:30
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen 
ma 22.10.2018 - 11:00 & 14:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent 

Eigenlijk heette ze Matoaka, maar haar vader, het opperhoofd van een indianenstam, noemde haar Pocahontas, wat zoveel betekent als ‘kleine kapoen’. Kristine Van pellicom werkt het historische verhaal over de onmogelijke liefde tussen de stoere en wijze Pocahontas en de Engelse avonturier John Smith om tot een OORcollege op maat van de geluiden van de natuur. Dirigent Pieter-Jelle de Boer vult deze multiculturele legende aan met de muziek die Dvořák in zijn Amerikaanse jaren componeerde.

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Pieter-Jelle de Boer, met Kristine Van pellicom (tekst & regie), Ivan Pecnik (spel) en Dahlia Pessemiers- Benamar (spel), op muziek van Antonín Dvořák.
 

Bekijk hier de lesmap bij Pocahontas >>>

---

CALAMITY JANE - voor 3e tot 5e leerjaar - VOLZET

vr 22.03.2019 - 11:00 & 13:30
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
ma 25.03.2019 - 11:00 & 14:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent  
 

De enige echte outlaw van het Wilde Westen was een meisje. Vergeet dus Billy the Kid of Jesse James. Alice Reijs kruipt in de huid van Calamity Jane, de schietgrage gangstergirl die geen enkel duel uit de weg ging. Maar hoe ruw is haar bolster en hoe blank haar pit? Dirigent Dirk Brossé springt in het zadel en galoppeert op de tonen van Aaron Copland de prairie in op zoek naar de waarheid. Een ideaal OORcollege voor al onze kleine cowboys en -girls.

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Dirk Brossé, met Alice Reijs (spel & tekst) en Michaël Pas (spel), op muziek van Aaron Copland. 

---

MOBY DICK - voor 4e tot 6e leerjaar - VOLZET

vr 18.01.2019 - 11:00 & 13:30
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen 

Iedereen aan boord! Op dit OORcollege steken de bebaarde bonken van theatergroep Lazarus in zee met Moby Dick, de literaire klassieker van Herman Melville en een hoogtepunt uit de Amerikaanse letteren. Het met levertraan op smaak gebrachte verhaal over de eenbenige kapitein Ahab, die man en muis meesleept op zijn wraakactie tegen de witte walvis die hem heeft verminkt, wordt aangelengd met bloedstollende filmmuziek van Bernard Herrmann (bekend van o.a. Citizen Kane en Taxi Driver). Reddingsboeien liggen klaar, nu nog die walvis op het podium van de Elisabethzaal krijgen.

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Michiel Delanghe, met Joris Van den Brande (spel & tekst), Günther Lesage (spel) en Koen De Graeve (spel), op muziek van Bernard Herrmann. 

Bekijk hier de lesmap bij Moby Dick >>>

---

EXTRA - Voorbereidende workshop in de klas

Op aanvraag bij reservatie komt een ervaren muziekanimator van het Antwerp Symphony Orchestra naar je school om het verhaal en de muziek van het OORcollege in te leiden. In deze creatieve workshop zingen en dansen de leerlingen, maken ze een grafische partituur en componeren ze eigen melodieën. Zo ontdekken de kinderen de verhalen achter de muziek en wordt jouw klas helemaal klaargestoomd voor het grote concertbezoek.

  • Duur workshop: 90 minuten
  • Prijs workshop: €3 per leerling