Re-Mix Orchestra zoekt jong talent

maandag 19 november 2018, 14:30

Ben je tussen 12 en 26? Speel je een instrument? Hou je van improviseren, experimenteren en wil je muzikaal knallen? Dan is het Re-Mix Orchestra van het Antwerp Symphony Orchestra echt iets voor jou.

Het recept is eenvoudig: samen met een verrassende mix van instrumenten vorm je een heuse orkestband. Je zet in no time een gewaagde improvisatie op poten. De Londense allround muzikant Paul Griffiths en enkele muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra leiden het jonge muzikale geweld in goede banen. De finale is een live opvoering in de Koningin Elisabethzaal. Het concert in mei 2019 is een speciale editie waarbij het Re-Mix Orchestra het podium deelt met maar liefst driehonderd zangers onder de noemer Re-Mix XXL! 

Re-Mix XXL what?

Re-Mix XXL is het jaarlijkse community-project van het Antwerp Symphony Orchestra waarbij verschillende groepen zonder en mét muzikale achtergrond onder leiding van Paul Griffiths klaargestoomd worden om het podium te delen in de Elisabethzaal. Paul Griffiths is docent aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Hij wordt internationaal geroemd om zijn werkwijze op het gebied van muziekeducatie. Zijn roots liggen in jazz, rock en funk, maar hij heeft een unieke artistieke stem en manier van werken ontwikkeld die muzikale, sociale en culturele barrières overstijgt. Griffiths heeft meer dan 25 jaar ervaring als projectleider in conservatoria, muziekscholen, lager en secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, academies en uiteenlopende community-projecten.

Elke editie van Re-Mix XXL focust op een bepaalde muzikale stijl of thema. In het verleden werd er gewerkt rond Indische raga’s, tango en muziek uit het Midden-Oosten. Alle deelnemers ontwikkelen samen erg eenvoudig vocaal basismateriaal dat gebruikt wordt om bij alle organisaties en verenigingen mini-composities te maken en aan te leren. Op het concert komen alle groepen met hun eigen materiaal samen en bouwt Griffiths met deze inhoud een nieuwe compositie.

Re-Mix XXL creëert een ontmoetingsplaats voor professionele en amateur-musici, voor jongeren en volwassenen en voor mensen uit diverse culturen en met verschillende sociale achtergronden. Op die manier wordt meteen ook de elitaire connotatie van klassieke muziek neergehaald. Zo’n driehonderdvijftig cursisten Nederlands tweede taal, organisaties waar kansarmen het woord nemen, inburgeringsstudenten, koren, amateurverenigingen en muziekschoolstudenten doen mee.

Naast dit reusachtige koor dat gevormd wordt door alle deelnemende organisaties, is er ook een jongerenorkest: het Re-Mix Orchestra. Ongeveer veertig jongeren tussen 12 en 26 jaar oud maken deel uit van deze orkestband die het grote koor begeleidt. De jongeren worden gecoacht door professionele musici van het Antwerp Symphony Orchestra. We zijn nog op zoek naar enthousiaste jonge muzikanten! Alle instrumenten zijn welkom. 

Praktische informatie
Deelname is gratis, maar inschrijven op educatie [at] antwerpso [dot] be is verplicht!

Alle info over repetities vind je hier >>>