Eric Speller

De Franse muzikant Eric Speller (1971) begon hobo te spelen op 12-jarige leeftijd. Hij studeerde bij Claude Maisonneuve en Michel Gibourot, voor hij zijn studies verzette in het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon bij Jean Christophe Gayot, waar hij in 1994 de Eerste Prijs won. Het jaar erna won hij de Prix de Perfectionnement aan het Conservatoire Supérieur de Genève, waar hij studeerde bij Maurice Bourgue. Hij doceerde hobo aan het conservatorium van Antwerpen en Namen en geeft met regelmaat masterclasses in Europa, maar ook in Hongkong, Vietnam en Korea. Momenteel is hij docent hobo aan het conservatorium van Brussel.

Eric Speller viel meermaals in de prijzen, onder andere op het Internationale Hoboconcours van Praag, de Internationale Wedstrijd van Tokio en de stichting Natexis Banque Populaire. Vóór Eric Speller in 1997 in het Antwerp Symphony Orchestra aangesteld werd als eerste solist hobo, deed hij ervaring op in diverse orkesten waaronder het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo.

Hij treedt regelmatig op als solist en met verschillende ensembles in Europa, Japan, China en Latijns-Amerika. Hij maakte opnames voor Radio France, Klara, Mezzo en Arte. Zijn repertoire varieert van barokmuziek op authentieke instrumenten tot hedendaagse creaties. Hij creëerde Les fragments des belles heures van Pierre Bartholomée en werkt regelmatig samen met de barokorkesten Concert Spirituel (Herve Niquet), Concert d’Astrée (Emmanuelle Haim) en het ensemble Amarillis waarmee hij reeds verschillende opnames maakte (Charpentier, Händel).

Zijn eerste solo-album met werk van Schumann kwam uit in 1999 op het label Ambrosie en werd warm onthaald door de Franse en internationale pers. In de zomer van 2001 bracht hij een tweede cd uit met de complete werken voor hobo van Benjamin Britten. De pers was unaniem lovend en de plaat ontving enkele van de hoogste onderscheidingen in de vakliteratuur: een Diapason d'Or, aanbevolen door Classica et Scherzo, een 10 van Directory, een Joker van Crescendo en Gramophone. In 2003 nam hij het oeuvre voor hobo van Antal Dorati op samen met de solosonate voor hobo van Heinz Holliger. In 2011 nam hij een album gewijd aan de romantische muziek voor hobo en piano op, gevolgd door een album met laatbarokke Duitse componisten (2021).

Eric Speller was gedurende meer dan twintig jaar verbonden als tester en onderzoeker bij hobomaker Buffet Crampon, waar hij meewerkte aan recente modellen als de Virtuose en de Legende. Momenteel is hij merkambassadeur bij de prestigieuze hobofabrikant Lorée.