Veriko Tchumburidze

Sinds ze op 20-jarige leeftijd het Internationale Henryk Wieniawski Vioolconcours in 2016 won, heeft Veriko Tchumburidze een reputatie opgebouwd als een boeiende soliste, kamermusicus en opnamekunstenaar. "Ze is een adem van de toekomst," zei Andrzej Wituski, de wedstrijddirecteur, "Ze brengt ons dichter bij de wereld van haar eigen verbeelding". Andante, het toonaangevende klassieke muziektijdschrift van Turkije, noemde haar de beste opkomende muzikant van het land.

Geboren in een Georgische familie in Adana, Zuid-Turkije, volgde Veriko Tchumburidze aanvankelijk haar opleiding aan het Mersin University State Conservatory bij Selahattin Yunkus en Lily Tchumburidze. In 2010 begon ze te studeren bij Dora Schwarzberg aan de MDW in Wenen als onderzoeker van het Young Musicians on World Stages (YMWS) project. Tussen 2015-2022 studeerde ze in de klas van prof. Ana Chumachenko en sinds 2022 vervolgt ze haar tweede masterstudie kamermuziek bij Dirk Mommertz en Raphael Merlin aan de Musikhochschule in München. Ze nam ook deel aan de masterclasses van Albert Markov, Shlomo Mintz en Igor Ozim, aan de Seiji Ozawa Academy Masterclass en, ook in Zwitserland, aan de Verbier Festival Academy. Hoogtepunten van het seizoen 2023/24 zijn optredens met het Antwerp Symphony Orchestra en Lionel Bringuier, het Orchestra i Pomeriggi Musicale en James Feddeck, het Cape Town Philarmonic Orchestra en Bernhard Gueller, concerttournee met het Orchestra Filarmonica Marchigiana en Giuseppe Montesano, evenals recitals en kamerprogramma's in het Schloss Elmau met de leden van Quatuor Ebene en Dirk Mommertz in Krün en op het Kammermusik am Meer Festival in Rügen, Duitsland. Veriko Tchumburidze trad op met het Warsaw Philarmonic Orchestra, Melbourne Symphony, NMF Wroclaw, Lahti Symphony en Sinfonia Varsovia, Borusan Philarmonic Orchestra (opening van het Istanbul Music Festival), Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, Lahti Symphony, Mariinsky Theatre Orchestra, Mozarteumorchester Salzburg, Musikkollegium Winterthur, evenals de Kamer van München en het Kamerorkest van Zürich. Ze werkte samen met dirigenten als Łukasz Borowicz, Ruben Gazarian, Sascha Goetzel, Howard Griffiths, Gemma New, Michael Sanderling, Andrey Boreyko, Aziz Shokhakimov en Dima Slobodeniouk.

Haar festivalengagementen waren onder meer het Beethoven Easter Festival, Gstaad Menuhin Festival & Academy, Olympus Musical Festival, Rosendal Festival en Schleswig-Holstein Music Festival, waar ze optrad met onder andere Leif Ove Andsnes, Nicholas Angelich, Lisa Batiashvili, Gérard Caussé, Sol Gabetta , Quatuor Ebene, Clemens Hagen, Maxim Vengerov en Tabea Zimmermann. Als fervent exponent van kamermuziek geeft ze recitals met pianisten Ketevan Sepashvili en Mamikon Nakhapetov en maakte ze vroeger deel uit van Trio Arte, een pianotrio dat in 2016 de eerste prijs won op de Pietro Argento International Music Competition in Gioia del Colle, Italië . 2016 bracht ook de wereldpremière op het Istanbul Music Festival van Ludus Modalis, een werk opgedragen aan Trio Arte van de vooraanstaande Turkse componist Özkan Manav. Sinds 2022 maakt ze deel uit van Trio Vecando, een pianotrio. Veriko Tchumburidze nam het Vioolconcert in C van Anton Wranitzky op voor Sony Classical met het Münchener Kamerorkest en dirigent Howard Griffiths. Haar opname op het Klanglogo-label van John Williams' muziek voor de film Schindler's List met Howard Griffiths als dirigent van het Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt leidde tot een headliner-optreden, onder auspiciën van de Orpheum Musik Stiftung, tijdens het openingsconcert van het filmfestival van Zürich in 2016 in het operahuis van de Zwitserse stad. Sinds 2016 bespeelt Veriko Tchumburidze een Giambattista Guadagnini-viool, gemaakt in Milaan in 1756 en genereus uitgeleend door Deutsche Stiftung Musikleben.

www.verikotchumburidze.com