Nele Delafonteyne

Nele Delafonteyne studeerde aan het conservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens, Ivo Lybeert en Raymond Dils. In 2003 behaalde ze het diploma voor klarinet en kamermuziek met grote onderscheiding. In Londen vervolmaakte ze zich bij Andrew Marriner, soloklarinettist bij het London Symphony Orchestra. Aanvullende artistieke inspiratie vond Nele in masterclasses bij Sabine Meyer, Pascal Moragues en Sjef Douwes.

Sinds september 2011 is Nele soloklarinettiste bij het Antwerp Symphony Orchestra en sinds september 2015 is ze guest principal bij het orkest van het Londense Royal Opera House. Ze is regelmatig te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en van 2003 tot 2005 was Nele soloklarinettiste bij het European Union Youth Orchestra en speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Sir John Eliot Gardiner, Lorin Maazel en Vladimir Asjkenazi.

Van 2007 tot 2011 was Nele (junior) principal bij het London Symphony Orchestra (onder leiding van onder meer Valeri Gergiev, Sir Simon Rattle en Sir Colin Davis) en guest principal bij het BBC Symphony Orchestra. Als kamermusicus is Nele vast verbonden aan het blazersensemble I Solisti en is ze vaak te gast bij Het Collectief en Oxalys. Met Het Collectief maakte ze enkele cd’s onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Nele is laureaat van wedstrijden als Jong Tenuto, The International Clarinet and Piano Competition (Boekarest), Axion Classics van Dexia Bank (eerste prijs klarinet en kamermuziek) en The International Carl Maria von Weber Clarinet Contest. 

Als lerares is ze verbonden aan de Kunstacademie van Beveren waar ze een nieuwe generatie klarinettisten opleidt. Voordien was ze actief aan het conservatorium van Brugge en SAMWD Lier. Daarnaast is ze vaste docent op de I Solisti Summer Academy en wordt ze regelmatig gevraagd om masterclasses te geven of om te jureren bij examens en wedstrijden. Op privébasis begeleidt ze studenten of jonge professionele musici die zich verder willen ontwikkelen.