Baron Swerts Academy

In 2018 introduceerde Antwerp Symphony Orchestra als pionier in België de Antwerp Symphony Orchestra Academy; een baanbrekend initiatief dat jonge, getalenteerde musici de mogelijkheid biedt waardevolle orkestervaring op te doen binnen een professionele omgeving. Na vijf succesvolle jaren kondigt het orkest met trots een nieuwe mijlpaal aan voor de Academy. Vic Swerts, oprichter van Soudal, heeft zich voor de komende jaren geëngageerd als de officiële hoofdsponsor van deze talentenwerking. Als blijk van dank voor zijn genereuze steun zal de Academy voortaan door het leven gaan als de "Baron Swerts Academy".

Baron Swerts Academy

Vic Baron Swerts, een gedreven mecenas van kunst en cultuur, omarmt de visie van Antwerp Symphony om jong talent maximaal te ondersteunen en professionele ontwikkelingskansen te bieden. Hij erkent het cruciale belang van deze opkomende generatie als de fundamenten voor de toekomst en draagt met enthousiasme bij aan de bevordering van de kwalitatieve voortzetting van zowel de Academy als het orkest.

Zijn bijdrage zal specifiek worden ingezet om de logistieke kosten te dekken en het educatieve aanbod uit te breiden. Dit stelt de Academisten in staat zich nog sterker te concentreren op hun stage, waardoor ze een diepere en meer gefocuste professionele ontwikkeling kunnen ervaren.

Vic Baron Swerts' genereuze bijdrage zal zo niet alleen de individuele groei van jong talent stimuleren, maar ook de algehele impact en diversiteit van de Academy vergroten, waarmee een solide basis wordt gelegd voor de bloeiende toekomst van de kunst en cultuur.

Als gepassioneerd voorstander van kunst en cultuur deel ik absoluut Antwerp Symphony’s visie om jong talent zoveel mogelijk te ondersteunen en professionele ontplooiingskansen te geven. Ik draag dan ook met plezier bij tot de kwalitatieve voortzetting van de Academy en het orkest.”  - Vic Baron Swerts, hoofdsponsor Baron Swerts Academy

Antwerp Symphony Orchestra (c) Jesse Willems

De orkestacademie van het Antwerp Symphony Orchestra

De Baron Swerts Academy werd opgericht in 2018 (toen als Antwerp Symphony Orchestra Academy). Met de academie biedt Antwerp Symphony conservatoriumstudenten en net afgestudeerde musici gedurende één seizoen een intensieve orkestopleiding binnen het orkest aan.

De Academisten, aanstormend orkesttalent uit de hele wereld, spelen mee in minimaal tien orkestproducties van het Antwerp Symphony Orchestra en worden hierbij begeleid door de vaste orkestleden. Daarnaast krijgen ze individuele lessen, workshops, masterclasses en auditietraining. Aan het einde van het seizoen hebben deze jonge talenten de ideale voorbereiding op zak voor een een succesvolle carrière als orkestmusicus. Vijfentwintig Academisten hebben ondertussen de leergang volbracht, en hebben een carrière opgestart bij symfonische orkesten in heel Europa. Drie van hen hebben sindsdien een vaste positie opgenomen bij het Antwerp Symphony Orchestra.

"Jong talent koesteren is een missie die ons bij het Antwerp Symphony Orchestra na aan het hart ligt. We zijn Vic Baron Swerts dan ook enorm dankbaar voor zijn genereus engagement, dat het ons mogelijk maakt de Baron Swerts Academy nog verder uit te bouwen, waarbij we jonge musici een professionele orkestervaring kunnen bieden in een uitdagende en veilige leeromgeving." - Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra

"Als Academist, maar ook erna, kreeg ik enorm veel kansen van Antwerp Symphony om te spelen en te leren. Ik kijk er dan ook naar uit elke week terug te keren naar die prachtige Koningin Elisabethzaal." - Ciska Vandelanotte, Academist seizoen 2019-2020 en inmiddels vast lid bij Antwerp Symphony als tutti tweede viool