Lager onderwijs

Ontdek de wereld van het symfonische orkest met je leerlingen uit de lagere school

Alle educatieve workshops zijn toegankelijk voor leerlingen van het gewoon en buitengewoon lager onderwijs. Daarnaast werkten we een concept op maat van het buitengewoon onderwijs uit: Abracadabra (zie hieronder).

Antwerp Symphony & Björn Comhaire

KIDconcerten: schoolvoorstellingen

Tijdens de KIDconcerten luisteren kinderen naar bekende klassieke muziekstukken, tot leven gebracht door getalenteerde acteurs die een boeiend verhaal vertolken. Zo maken ze op een luchtige manier kennis met het repertoire en het symfonische orkest, dat telkens met minstens 50 musici op het podium plaatsneemt. Een heerlijk muzikaal avontuur in de concertzaal! Als leerkracht ontvang je enkele weken voor de schoolvoorstelling een pakket digitaal lesmateriaal met tips en informatie over het verhaal, de componist en het orkest. Zo bereid je de voorstelling optimaal voor. 

Als leerkracht krijg je enkele weken vooraf een digitale lesmap met info over het werk, de componist en het orkest. Zo bereid je de voorstelling optimaal voor en beleven de leerlingen het concertbezoek nog sterker. De KIDconcerten kan je volgen als schoolvoorstelling in Gent (Muziekcentrum De Bijloke) of Antwerpen (de Koningin Elisabethzaal).

Extra optie: voorbereidende workshop in de klas

Op aanvraag kan je een voorbereidende workshop boeken. Dan komt een ervaren muziekcoach naar je school om het verhaal en de muziek in te leiden. In deze creatieve workshop zingen en bewegen de leerlingen op de melodieën en ritmes van de schoolvoorstelling. Zo ontdekken ze de verhalen achter de muziek en beleven ze het concertbezoek vervolgens nog sterker. De workshop is niet verplicht, maar veel leerkrachten geven aan dat de voorbereiding met een expert in de klas een grote meerwaarde vormt.

 • Bij jou op school
 • Duur: 90 minuten
 • Prijs: €4 per leerling
 • Let op: de plaatsen zijn beperkt.

Meer info?

Antwerp Symphony & Ymke Dirikx

De Grote Ontmoeting

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de artistieke medewerkers van De Veerman sinds 2010 de handen ineen. De leer­lingen maken op een interactieve en creatieve­ manier kennis met de symfonische muziek van een bekende componist.

Tijdens een workshop rond beweging en muziek op school experimenteren de leerlingen met de eigenheid van het muziekstuk. Afhankelijk van het werk worden de historische context, de componist of de muzikale bouwstenen toegelicht. Het eigenlijke werk horen ze tijdens een repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop gaan de leerlingen in de wandelgangen op speeddate met musici, in kleine groepjes. Zo leren ze niet enkel het werk van de componist kennen, maar ook de orkestleden die maar al te graag in gesprek gaan over hun levenslange passie voor muziek.

Om het bijzondere karakter van dit project te garanderen, wordt er per Grote Ontmoeting maximaal gewerkt met 150 leerlingen of 6 klassen. De plaatsen zijn dus beperkt; wees er snel bij om te reserveren.

 • Prijs: €12 per leerling
 • Duur workshop: 1 volledige dag, tijdens de lesuren
 • Duur repetitie: halve dag
Strauss: Also sprach Zarathustra
(5e en 6e leerjaar)
Maak kennis met een van de bekendste openingswerken uit de muziekgeschiedenis: Also Sprach Zarathustra van Richard Strauss. De compositie ken je misschien van de film 2001: A Space Odyssey, van de popsongs van Deep Purple en Elvis Presley, en recent uit de film Barbie.

Richard Strauss werd in 1864 geboren in München en schreef zijn eerste composities al op zesjarige leeftijd, gestimuleerd door zijn vader die hoorn speelde in het orkest van de opera. Also Sprach Zarathustra componeerde Strauss toen hij 32 jaar was. Hij schreef het werk als symfonisch gedicht, naar het gelijknamige boek van Friedrich Nietzsche. Daarin beschreef de filosoof de supermens en zijn bewondering voor de menselijke kracht. Strauss neemt die thematiek over door enerzijds uit te pakken met orkestraal geweld en dan ineens heel stille passages in te voegen. In de bekende openingsmaten van Also Sprach Zarathustra leer je meteen het hele orkest kennen: een zacht orgel en strijkers, lange klanken bij de trompetten en dan de mokerslagen van de pauken. Horen jullie de zon ook opgaan in de concertzaal?

 • Datum workshopdag op school:
  14, 15, 17 of 18.10.2024 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek aan de repetitie:
  di 22.10.2024 - Koningin Elisabethzaal, Antwerpen


 • Reserveren is mogelijk vanaf 5 juni 2024 om 09:00.
Beethoven: Negende symfonie
(3e en 4e leerjaar)
Op school was Beethoven niet zo’n goede leerling. In plaats van op te letten in de les, zat hij veel te dromen. Hij hoorde overal muziek: in het ruisen van de bomen, in het stromen van de rivier, in het tsjirpen van de vogels. Op 12-jarige leeftijd begon hij muziek te schrijven. Dat werd een groot succes, iedereen wilde zijn muziek horen. Later werd hij echter stilaan doof. Gelukkig klonk die muziek nog steeds helder in zijn hoofd. In zijn laatste symfonie, de Negende, komen al zijn dromen, creativiteit en talent samen. Beethoven was een echte rebel: nooit eerder had iemand gedurfd om zangers toe te voegen aan een symfonie. Beethoven dirigeerde de eerste opvoering in 1824 zelf, ook al kon hij er nauwelijks iets van horen. Volgens ooggetuigen stond hij na de uitvoering nog wat in zijn partituur te bladeren toen het laatste deel klaar was. Het was een van de zangers die hem omdraaide naar het publiek. Toen pas zag Beethoven de staande ovatie.

De Negende symfonie is nog steeds een van de meest geliefde stukken aller tijden. Daar zit de boodschap van vreugde en eenheid zeker voor iets tussen. Het lied uit het vierde deel, Ode an die Freude, kennen we vandaag bijvoorbeeld nog als het Europese volkslied.

 • Datum workshopdag op school:
  24, 25, 27 of 28.03.2025 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek aan de repetitie:
  do 03.04.2025 - Koningin Elisabethzaal, Antwerpen


 • Reserveren is mogelijk vanaf 5 juni 2024 om 09:00.
Antwerp Symphony & Björn Comhaire

Abracadabra!

De dirigent zwaait met zijn dirigeerstok, en het hele orkest maakt samen muziek. Magisch, toch? Het Antwerp Symphony Orchestra nodigt leerlingen van het buiten­gewoon lager onderwijs uit in de Muziekstudio van de Koningin Elisabethzaal om als echte leerling-tovenaars mee te musiceren. Daarna zien ze de dirigent aan het werk tijdens een stukje repetitie van het orkest. Een betoverende kennismaking met de kracht van muziek!

Bij deze muziekinitiatie is jouw klas de enige bezoeker. We vragen om genoeg begeleiders te voorzien zodat onze muziekdocenten zich kunnen focussen op de unieke muziekbeleving. De docenten staan zelf in het buitengewoon onderwijs en kunnen spreken met ondersteuning van gebaren (SMOG) indien gewenst.

Praktische info

Voor wie?

Buitengewoon lager onderwijs (max. 15 leerlingen per initiatie)

Locatie

Muziekstudio Antwerp Symphony Orchestra

Data

do 28.11.2024 — 11:00
di 10.12.2024 — 11:00
di 07.01.2025 — 11:00
di 06.05.2025 — 11:00

Aanvang

10:00

Duur

60 minuten

Prijs

Op aanvraag

Reserveren kan vanaf 5 juni 2024 om 09:00

Naar het reservatieformulier