Dámaso Escauriaza

Dámaso Escauriaza werd geboren in Pamplona (Spanje) en begon met percussie op zesjarige leeftijd. Hij studeerde aan het conservatorium van Pamplona, waar hij les kreeg van professor Aurelio Zabalegui en José Ramón Alberdi. Nadat hij zijn diploma behaalde, soleerde hij bij het orkest van het conservatorium. Tijdens deze periode volgde hij privélessen bij percussionist Jorge Pacheco.

Dámaso speelde in het Youth Orchestra of Euskadi (EGO), het Youth Orchestra of Catalonia (JONC) en de Banda Federal de Navarra onder leiding van dirigenten als J. Villaplana, Juanjo Mena, Juanjo Ocón, Manel Valdivieso en Vicente Egea. Ook speelt hij regelmatig mee in het Navarra Symphony Orchestra (Spanje) en het Concertgebouworkest (Nederland).

Dámaso volgde masterclasses bij onder meer Lorenzo Ferrándiz, Jesús Porta, Marinus Komst, Theodor Milkov, Nancy Zeltsman, Momoko Kamiya, Joseph Tompkins, Mark Reilly, Graham Jones en Hans Zanderoop.

In 2015 won Dámaso de eerste prijs in de categorie Superior op de Nick Woud Soloists-wedstrijd die wordt georganiseerd door de FIP (International Percussion Festival) in Merza.

Hij is ook actief in de populaire muziek en werd geselecteerd om deel te nemen aan het EIJO-project (Young Basque Jazz Orchestra) waarmee hij concerten gaf op prestigieuze jazzfestivals als het Heineken Jazzaldia festival in San Sebastian, het Vitoria Jazz Festival en Getxo Jazz. Hij is ook percussionist in andere groepen die populaire muziek en jazz spelen.