Dámaso Escauriaza

Dámaso Escauriaza Martinez - Peñuela (1998), afkomstig uit Pamplona, groeide op omringd door instrumenten in een zeer muzikale familie. Hierdoor ontwikkelde hij al snel een grote gevoeligheid voor muziek en kunst.

Hij voltooide zijn percussiestudies aan het "Pablo Sarasate" Conservatorium. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam waar hij een bachelor in klassiek en hedendaags slagwerk en een master in orkestraal slagwerk en pauken behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam bij de docenten Nick Woud, Mark Brafhaart, Bence Major, Peter Prommel, Rachel Xi Zhang en Arnold Marinissen. In deze periode was hij lid van het European Union Youth Orchestra (EUYO), academist bij het Antwerp Symphony Orchestra (België) en ontving hij beurzen van de Fundación Caja Navarra en de regio Navarra.

Dámaso werkt regelmatig samen met formaties als het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestre Philharmonique de Radio France, Baskisch Nationaal Orkest, Amsterdam Sinfonietta en Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigenten als Daniel Harding, Ricardo Chailly, Alan Gilbert, Klaus Mäkelä, Ivan Fischer, John Adams, Mark Elder, Pablo Heras-Casado, Eliahu Inbal en Gianandrea Noseda.

In augustus 2021 werd Dámaso soloslagwerker van het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden.