Seizoen 2024-2025: Over Leven

Voorwoord door Joost Maegerman - intendant Antwerp Symphony Orchestra

 

Over-leven

Beethoven leeft. Mahler leeft. En ook Rachmaninov leeft. Niet in de strikt biologische betekenis van het woord natuurlijk, maar dankzij hun muzikale nalatenschap komen we nog altijd in contact met hun emotionele leefwereld en kunnen we ons een beeld vormen van hun persoonlijkheid. De composities overleefden de makers en vertellen ons iets over hun leven.

La vie est un long fleuve tranquille

Het menselijk bestaan begint als een mysterie, en ook het einde ervan ontsnapt aan ons observatievermogen. Tussen begin en eind dobberen we op de maalstroom van het leven. In het vorige seizoen hebben we gekeken naar wat we tijdens ons leven doen met onze talenten. Dit seizoen zoomen we in op het begin en het eind van ons aards bestaan.

Overleven en overlevering 

Bij sommige componisten kunnen we de meanders van hun leven intrapoleren tussen hun eerste en laatste werken. Eminente voorbeelden hiervan zijn Mozart en Beethoven van wie we telkens de eerste en laatste symfonie brengen. Anderen hebben onvoltooide werken nagelaten, al of niet in het volle besef van een naderend einde, die door een volgende generatie afgewerkt of bewerkt werden, zoals Süssmayer deed voor Mozarts Requiem. De volgende generaties dragen hier een grote verantwoordelijkheid om deze muzikale nalatenschap levend te houden. Voor grote namen als Rachmaninov of Mahler zijn er stichtingen die al lang het erfgoed van de naamgever bewaken. Maar ook voor lokale en te vroeg overleden helden als Luc Brewaeys of Wim Hendrickx moeten we bepalen hoe we omgaan met hun creatieve nalatenschap. Tijdens een symposium zullen we nader inzoomen op de “legacy” van componisten.

Wat was er voor het begin? Wat komt er na het einde? 

Dit alles is gebaseerd op een Westerse visie op de levensloop, waarbij elk begin onvermijdelijk naar een einde leidt. Andere culturen zien tijd niet als iets lineairs, maar eerder iets cyclisch waarbij in elk einde een nieuw begin vervat zit. Tijdens de seizoenshappening zullen we ingaan op componisten die circulair of minimalistisch componeren, in een wonderlijk parallelle combinatie met de laatste inzichten in het ontstaan van de kosmos.

Wat geef je door?

We hopen u met een prachtige programmatie voor het nieuwe seizoen opnieuw te ontroeren en te inspireren. Laten we stilstaan bij de prachtige muzikale nalatenschap die we overgeleverd kregen, en hoe we die zo goed mogelijk kunnen laten doorleven en doorgeven aan de generaties na ons. Ten slotte wil ik in dit kader ook alle gevers bedanken die in het kader van ons Vivace-programma een plaats hebben gegeven in hun eigen financiële nalatenschap. Door hun giften bestemmen zij mee wat wij toekomstige generaties concertgangers kunnen aanbieden. Doorgeven is dóórleven.


 

Blader hieronder de seizoensbrochure van 2024-2025 digitaal door

Wil je een papieren exemplaar ontvangen? Laat het ons weten via het onderstaand formulier.

Vul dit veld aub. volledig in
Vul dit veld aub. volledig in
Vul dit veld aub. volledig in