Edo de Waart neemt afscheid van het concertpodium

Op 10 april 2024 heeft Edo de Waart, na een indrukwekkende carrière van meer dan 60 jaar, afscheid genomen van het concertpodium. Bij Antwerp Symphony Orchestra was van 2011 tot 2016 verbonden als chef-dirigent. Bedankt, Maestro, voor de onvergetelijke muzikale hoogtepunten!

De Waart begon zijn muzikale carrière als hoboïst bij het Amsterdamse Concertgebouworkest voordat hij in 1964, slechts 23 jaar oud, de Dimitri Mitropoulos Conducting Competition in New York won. Als onderdeel van zijn prijs was hij een jaar assistent-dirigent van Leonard Bernstein bij de New York Philharmonic voordat hij terugkeerde naar Nederland als assistent-dirigent van het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink.

Van 2011 tot 2016 was hij verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra als chef-dirigent. Muzikale highlights van de samenwerking zijn beklijvende uitvoeringen van het grote symfonische repertoire zoals de werken van Mahler, Strauss en Dvořák. Een bijzondere artistieke focus lag ook op composities het repertoire van eigen bodem, waarbij werken van componisten als Benoit en Henderickx de revue passeerden. 

De Waart leidde het orkest bij doorheen enkele belangrijke momenten. Zo opende hij in 2016 mee de hernieuwde Koningin Elisabethzaal met een indrukwekkend openingsconcert. Ook nadat hij het chef-dirigent zijn bij Antwerp Symphony opgaf, was hij nog regelmatig te gast.

Edo de Waarts nalatenschap is niet te onderschatten. Zijn impact op het Antwerp Symphony Orchestra is nog steeds voelbaar, getuige de warme klank die het orkest nog steeds kenmerkt. Als eerbetoon aan deze legendarische dirigent hebben we een uniek pakket samengesteld met hoogtepunten uit onze gezamenlijke discografie. Duik mee in de tijdloze schoonheid van zijn interpretaties!

 

Edo de Waart CD Box