Aldo Baerten

Aldo Baerten is fluitsolo bij het Antwerp Symphony Orchestra. Daarnaast is hij docent aan het conservatorium van Antwerpen en de Hogeschool der Kunsten in Utrecht,en geeft hij meestercursussen op vier continenten, o.a. aan de Royal Academy in Londen. Hij is Powell Flute Artist.

Aldo Baerten is regelmatig te gast bij het Chamber Orchestra of Europe, het Mahler Chamber Orchestra, I Fiamminghi, het European Union Opera, het Arctic Philharmonic en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij concerteerde als solist met gerenommeerde orkesten als het Südwestdeutsches Kammerorchester, RSO Basel, het Nationaal Orkest van België, het Orchestre de Chambre de Wallonie, het Antwerp Symphony Orchestra, de Las Vegas & Kansas City Symphony, Samai Sinfonietta en werkte onder leiding van dirigenten als D. Stern, V. Czarniecki, P. Rundel, G. Octors, Z. Nagy, T. Yuasa, S. Byess, E. Aadland, R. Wilson en S. Mäkkilä.

Aldo Baerten is een graag geziene gast op festivals in Europa, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten, samen met gerenommeerde partners als José van Dam, Martin Helmchen, Severin Von Eckardstein, Alexei Ogrintchouk, Hervé Joulain, Storioni Trio, Michel Strauss, Martin Spangenberg, Niek de Groot, het Kandinsky-trio, Jana Bouskova, Dietrich Henschel, Matthias Buchholz en Jef Neve.

Hij maakte opnames voor labels als Pentatone, Cypres, Phaedra, ECM, PMP en Principal Chairs. Zijn opname voor Pentatone van Schuberts Trockne Blumen-variaties samen met pianist Martin Helmchen werd genomineerd voor de BBC Music Prize 2010.

Van 1989-93 was hij solofluitist in Claudio Abbado's Orkest van de Europese Unie, waar hij onder leiding van dirigenten als B. Haitink, V. Ashkenazy, V. Neumann, J. Conlon en J. Tate musiceerde. Hij werd ook gekozen tot solofluitist van het Schleswigholstein Festival Orkest (Sir G. Solti) en van het Wereldjeugdorkest. Hij was ook solofluitist bij het Nieuw-Belgisch Kamerorkest en het MDR-Sinfonie-Orchester Leipzig.

In 2013 was Aldo Baerten als Professor for Flute verbonden aan het Sydney Conservatory en in 2015-2016 aan de Musikhochschule van Münster. Vanaf 2016 geeft hij les aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover en vanaf april 2018 aan de Musikhochschule Köln/Aachen.

Aldo Baerten maakt geregeld deel uit van jury’s bij het Flutonicon-Fluitconcours, Axion Classics, Lyons-concours, National Flute Association Young Artists, Biwako Japan en de Yamaha-Music Foundation. Zijn oud-studenten bekleden functies bij vooraanstaande orkesten en in conservatoria, zowel in België als in het buitenland. Zijn zomercursus International Flutes Seminar Bruges is een jaarlijkse gebeurtenis met studenten uit de vier windstreken (www.ifsb.be).

Aldo behaalde zijn diploma als solist aan het conservatorium van Brussel bij Prof. Peter-Lukas Graf (Musikhochschule Basel) en studeerde bij Philippe Boucly aan het R. Strauss-Konservatorium München. Nog tijdens zijn studies werd hij prijswinnaar van verscheidene concours, zoals ‘Maria Canals’ in Barcelona, de Vienna International Music Competition, Axion Classics, Jong Talent, Quantz en de Nationale Instrumenten Wedstrijd. Hij behaalde ook de Alex de Vries-, SABAM- en W. Pelemans-prijzen en de Caecilia-Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers.
 
 

  • do 21.12.23
   20:00
   Carolus Borromeuskerk
  • vr 22.12.23
   20:00
   Carolus Borromeuskerk