Mikko Franck

Mikko Franck werd in 2015 muziekdirecteur van het Orchestre Philharmonique de Radio France en heeft zich gedurende zijn hele carrière ingezet voor de creatieve en eclectische programmering van het orkest. Zijn eerste contract is twee keer verlengd, de laatste keer tot september 2025.

Mikko Franck, geboren in Helsinki, Finland, in 1979, begon zijn carrière als dirigent op zeventienjarige leeftijd en heeft sindsdien gewerkt met grote orkesten en operahuizen over de hele wereld.

Van 2002 tot 2007 was hij muziekdirecteur van het Belgisch Nationaal Orkest en in 2006 werd hij algemeen muziekdirecteur van de Finse Nationale Opera. Het jaar daarop werd hij benoemd tot Artistiek Directeur en Algemeen Muziekdirecteur, een dubbele functie die hij bekleedde tot augustus 2013.

Sinds zijn aantreden bij het Orchestre Philharmonique de Radio France heeft Mikko Franck hen geleid op tournees door Europa en Azië. Zijn aanzienlijke discografie, bestaande uit zowel symfonische als opera-werken, omvat verschillende opnames met het orkest, meest recent Franck by Franck, met César Francks Symfonie in D mineur en zijn zelden uitgevoerde symfonische gedicht, Ce qu'on entend sur la montagne; Strauss, met Burleske, Serenade en Tod und Verklärung; een selectie van werken van Claude Debussy: La Damoiselle élue, Le Martyre de saint Sébastien en Nocturnes; Stravinsky, met De Lentewijding, Capriccio en Octet; Debussy's Mélodies, gekoppeld aan La Mer; Sjostakovitsj Symfonie nr. 14, die ook Vijf Fragmenten bevat; en Richard Strauss' Vier letzte Lieder.

Naast zijn drukke concertagenda in Parijs werkt Mikko Franck regelmatig samen met grote orkesten en operahuizen in Europa en daarbuiten.

In februari 2018 werd hij genomineerd als Goodwill Ambassadeur voor Unicef Frankrijk en in deze hoedanigheid heeft hij twee veldbezoeken gebracht aan Benin en één aan Senegal. Bij zijn nominatie verklaarde hij: 'Elk kind is uniek; elk leven is belangrijk. Elk kind, ongeacht zijn of haar afkomst, zou het recht moeten hebben om in een veilige en gezonde omgeving te leven, zijn of haar dromen te volgen en zijn of haar volledige potentieel te realiseren.'

In december 2023 heeft de president van de Republiek Finland aan Mikko Franck de Pro Finlandia-medaille van de Orde van de Leeuw van Finland toegekend. 

 • Hilary Hahn en het Orchestre Philharmonique de Radio France

  Mikko Franck, Hilary Hahn
  Orchestre Philharmonique de Radio France
  ma 21.10.2024 – 20:00
  De drievoudige Grammy-winnares en stervioliste Hilary Hahn heeft geen introductie meer nodig.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  ma 21.10.24
  20:00
  Tickets