Mariam Batsashvili

Mariam Batsashvili wordt geroemd om haar muzikaliteit die rechtstreeks het hart van haar publiek lijkt te raken. Ook met haar werk op sociale media, vooral haar videotutorials, heeft ze een grote impact. Ze kreeg internationale erkenning tijdens het 10e Liszt Concours in Utrecht in 2014 en werd genomineerd als 'Rising Star' voor het seizoen 2016/17 door de European Concert Hall Organisation (ECHO). Ze maakte haar geprezen debuut in de Philharmonie Berlin inde serie "Debüt im Deutschlandfunk Kultur". Als BBC New Generation Artist maakte ze haar debuut op het Cheltenham Festival, met het BBC Symphony Orchestra, het BBC National Orchestra of Wales en met het Ulster Orchestra op de BBC Proms. In de zomer van 2019 werd haar eerste album voor Warner Classics uitgebracht, gevolgd door haar tweede album "Romantic Piano Masters" in augustus 2022.

Mariam Batsashvili is een veelgevraagde gast in onder andere Wigmore Hall in Londen en Klavier-Festival Ruhr, en heeft recitals gegeven in meer dan 30 landen, waaronder China, Zuid-Korea, Indonesië, Brazilië, Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, de Baltische staten, Benelux en Duitsland. Ze maakte haar debuut in de Wiener Konzerthaus in mei 2021 en is opgetreden op verschillende internationale festivals, zoals het Edinburgh International Festival, het Schumannfest Düsseldorf, het Beethovenfest Bonn, het Schleswig-Holstein Music Festival, het Piano City festival in Milaan en het Piano aux Jacobins festival in Toulouse. Ze heeft al ervaring opgedaan met toonaangevende symfonieorkesten, waaronder het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan in het Concertgebouw Amsterdam (het Eerste pianoconcerto van Liszt), het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Rafael Payare (Eerste pianoconcerto van Tsjajkovski) en het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Alexander Shelley (Eerste en Tweede pianoconcerto van Liszt).

Geboren in 1993 in Tbilisi, Georgië, studeerde Mariam Batsashvili eerst bij Natalia Natsvlishvili aan de E. Mikeladze Central Music School in haar geboortestad, voordat ze verder studeerde aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar bij Professor Grigory Gruzman. In 2011 won ze de Eerste Prijs op het International Franz Liszt Competition for Young Pianists in Weimar en ontving ze de prestigieuze Arturo Benedetti Michelangeli Award in 2015. Mariam Batsashvili is beurshouder van de Deutsche Stiftung Musikleben en wordt ondersteund door The Keyboard Charitable Trust. Sinds 2017 is ze een officiële Yamaha Artist.

www.mariam-piano.com

  • vr 22.11.24
   20:00
   Cultuurcentrum Hasselt
  • za 23.11.24
   15:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen