Bernd van Echelpoel

Bernd van Echelpoel is een van de meest vooraanstaande tubaïsten van België en Europa. Zo slaagde hij erin om de internationale tubawedstrijd van de Lieksa Brass Week 2006 (Finland) te winnen. Dit was de eerste keer dat een Belgische tubaïst een gerenommeerde internationale wedstrijd won. Later hetzelfde jaar won hij nog een gouden medaille op het Concours Europeënne pour jeunes solistes in Luxemburg en in 2007 behaalde hij een halvefinaleplaats op het Aeolus Wettbewerb für Bläser in Düsseldorf.

Nog voor Bernd zijn studies afsloot, slaagde hij voor zijn eerste orkestbaan bij Holland Symfonia (Amsterdam). Later speelde hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (Amsterdam). Sinds 2009 is hij verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra in zijn thuisstad Antwerpen.

Als gastprofessor tuba en hedendaagse muziek was Bernd verbonden aan de Luca School of Arts – campus Lemmens in Leuven. In 2013 volgde hij zijn grote stimulator Hendrik Jan Renes op als professor tuba aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Als kamermusicus is Bernd verbonden aan het Ottone Brass Quintet en Benny Wiame’s New Brass Directions en werkt hij freelance met enkele andere topensembles.

Hij studeerde bij Arthur Vanderhoeft, Nick Ost en Bart Van Neyghem. In 2001 vatte hij zijn hogere studies aan in het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij tuba studeerde bij Hendrik-Jan Renes (solo-tubaïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en hafabra-directie bij Dirk De Caluwé. Later specialiseerde hij zich aan het Conservatorium van Rotterdam bij Hendrik-Jan Renes waar hij in 2008 met glans afstudeerde.

Als solist trad hij op met orkesten als Mikkeli String Orchestra, Spectra ensemble, de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en Harmonieorkest van het Conservatorium Antwerpen.

Bernd is steeds op zoek naar nieuwe composities voor zijn instrument. Zo werkte hij mee aan verscheidene nieuwe stukken van Jelle Tassyns, Geert Callaert, Wim Bex en Steven Verhelst en grasduint hij geregeld in onze Vlaamse muziekbibliotheken op zoek naar onbekend en onbemind werk. Zo bracht hij al vele premières van onbekend werk voor tuba solo in de Benelux.