De grote ontmoeting (LO)

Workshop muziek en beweging en repetitiebezoek - Co-productie met De Veerman

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier met de muziek van een bekende componist te laten kennismaken. Tijdens een workshop op school treden ze in diens voetsporen en toveren ze al musicerend en bewegend een van zijn composities om tot hun eigen meesterwerk. 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een paar orkestleden. De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om nadien te reflecteren over hun muzikale indrukken.

---

W.A. MOZART - voor 3e en 4e leerjaar - Geannuleerd

Update 12.01.2022
In de huidige omstandigheden is het niet haalbaar om de klassen op een interactieve manier te laten bewegen, musiceren en te laten rondlopen voor speeddates. Daarom zijn we genoodzaakt om De Grote Ontmoeting te annuleren.

Ontmoet... een bekend wonderkind
Op een dag zag Leopold dat zijn zoontje van 4 jaar iets op een papiertje schreef. Tot zijn grote verbazing was het geen kliederwerkje maar een muziekstuk. Leopold kon zijn ogen niet geloven: zijn zoon was een pianoconcert aan het componeren, en het klonk nog aangenaam ook! Vanaf dat moment deed hij er alles aan om zijn zoon verder aan te moedigen en de weg vrij te maken voor een carrière als een van de grootste componisten ooit. Tijdens zijn korte leventje componeerde Wolfgang Amadeus Mozart een grote collectie aan muziek. Ontdek zijn frisse ouverture uit de opera Die Entführung aus dem Serail en de Veertigste symfonie, met het legendarische hoofdthema. 

 • Datum Workshopdag op school
  17, 18, 20 of 21.01.2022 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek generale repetitie
  do 27.01.2022 van 14:00 tot 16:00 

---

GUSTAV MAHLER - voor 5e en 6e leerjaar - ***VOLZET***

Ontmoet… een emotionele wervelwind
Denk je bij de naam Strauss meteen aan nieuwjaar, walsjes en polka’s? Begrijpelijk, maar hier gaat het over Richard Strauss, de grootste muzikale verhalenverteller ooit. Beroemde boeken werden door hem in muzieknoten gegoten, als een soort filmmuziek zonder film. Of het nu over de onverbeterlijke rokkenjager Don Juan of de opperschelm Tijl Uilenspiegel gaat: Strauss weet telkens de perfecte melodie te vinden voor zijn personages en laat hen van de eerste tot de laatste noot allerlei avonturen beleven. Koud kunstje voor iemand die zou beweerd hebben dat hij ‘een glas bier in muziek kan omzetten’.

 • Datum Workshopdag op school
  11, 12, 14 of 15.10.2021 (vast te leggen bij reservatie) 
 • Bezoek generale repetitie
  di 19.10.2021 van 14:00 tot 16:00