De grote ontmoeting (LO)

Workshop muziek en beweging en repetitiebezoek - Co-productie met De Veerman

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier met de muziek van een bekende componist te laten kennismaken. Tijdens een workshop op school treden ze in diens voetsporen en toveren ze al musicerend en bewegend een van zijn composities om tot hun eigen meesterwerk. 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een paar orkestleden. De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om nadien te reflecteren over hun muzikale indrukken.

---

GIOACCHINO ROSSINI - voor 3e en 4e leerjaar

De vader van Gioachino Rossini speelde zelf trompet en hoorn en gaf zijn zoon zijn eerste muziekles. Gioacchino werd een van de meest productieve operacomponisten aller tijden. Hij schreef ongeveer 40 opera’s en besliste om op 37-jarige leeftijd al op pensioen te gaan en enkel nog voor de lol te componeren. Zijn laatste opera was Willem Tell (1829), een grandioze opera over een held die met pijl en boog een appel van het hoofd van zijn zoon moet schieten. In deze ontmoeting maken we kennis met de ouverture van de opera. Tijdens het openingsdeel horen we de opera op zakformaat: we worden wakker in een Zwitsers berglandschap, we horen pletsende regendruppels en schrikken van het kletterende onweer. Gelukkig stelt de melodie van de althobo ons gerust en kunnen we luisteren naar het vogelgekwetter van de dwarsfluit. De ouverture eindigt met de zeer bekende triomfmars. Deze muziek blijft nog dagenlang in je hoofd hangen!

  • Datum workshopdag op school: 07, 08 of 10.11.2022 (vast te leggen bij reservatie)
  • Bezoek aan de repetitie: di 15.11.2022 van 14:00 tot 16:00 - Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

---

IGOR STRAVINSKI - voor 5e en 6e leerjaar

Al op jonge leetijd werd Igor Stravinski betoverd door muziek. Als 9-jarig jongetje was het voor hem feest wanneer hij mocht improviseren op de piano. Toen hem op een dag gevraagd werd wat zijn beroep zou worden, antwoordde hij: ‘ik word uitvinder... van muziek’. En dat deed hij. Vanaf 1910 vond Igor muziek uit voor balletten, zoals bijvoorbeeld voor Le Sacre du Printemps. Met dat werk zette hij de muziekwereld in rep en roer. In deze Grote Ontmoeting buigen we ons over het ballet Petroesjka. Dat ballet vertelt het verhaal van een pop die tot leven komt. De muziek neemt je op briljante manier mee naar een kermiswereld. Stravinski gebruikt snelle ritmes en prachtige melodietjes, en zet de instrumenten op een virtuoze manier in. Zo waan je jezelf tussen de lolbroeken, dansers en vele andere figuren uit de kermis.

  • Datum workshopdag op school: 16, 17 of 19.01.2023 (vast te leggen bij reservatie)
  • Bezoek aan de repetitie: do 26.01.2023 van 14:00 tot 16:00 - Koningin Elisabethzaal, Antwerpen