De grote ontmoeting (LO)

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de artistieke medewerkers van De Veerman sinds 2010 de handen ineen. De kinderen leren op een interactieve en creatieve manier de symfonische muziek van een bekende componist kennen.

Tijdens een workshop rond beweging en muziek op school experimenteren de leerlingen met de eigenheid van het muziekstuk. Afhankelijk van het werk worden de historische context, de componist of de muzikale bouwstenen toegelicht. Het eigenlijke werk horen ze tijdens een repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop gaan de leerlingen in de wandelgangen op speeddate met musici, in kleine groepjes. Zo leren ze niet enkel het werk van de componist kennen, maar ook de orkestleden die maar al te graag in gesprek gaan over hun levenslange passie voor muziek.

 

MOESORGSKI: SCHILDERIJENTENTOONSTELLING (3e en 4e leerjaar)

Hoe klinken aardmannetjes? Hoe klinkt een hut op kippenpootjes? Hoe klinkt een ballet van kuikens? Nadat Modest Moesorgski een tentoonstelling bezocht met schilderijen van Viktor Hartmann, schreef hij er een muziekbundel over met tien korte pianostukken. De Schilderijententoonstelling is ongetwijfeld het bekendste werk van de Russische componist. Een halve eeuw later zette een andere componist, de Fransman Maurice Ravel, de pianomuziek om in orkestmuziek. 

In deze Grote Ontmoeting rond Moesorgski’s Schilderijententoonstelling neemt het Antwerp Symphony Orchestra je mee naar een luistermuseum. In elk deeltje laat de componist een ander schilderij tot leven komen. Hoor je de schilderijen? Zie je de muziek? 

  • Datum workshopdag op school: 20, 21, 23 of 24.11.2023 (vast te leggen bij reservatie)
  • Bezoek aan de repetitie: di 28.11.2023 - Filharmonisch Huis, Antwerpen

Reserveren

Inschrijven via dit formulier (vanaf vrijdag 2 juni 2023 om 09:00) >>>

 

STRAVINSKI: LE SACRE DU PRINTEMPS (5e en 6e leerjaar)

Igor Stravinski was 9 jaar oud toen hij al volop muziek bedacht aan zijn piano. Toen hem gevraagd werd wat hij later zou worden, antwoordde hij: ‘ik word uitvinder … van muziek’. En dat werd hij. In de jaren 1910 schreef hij prachtige muziek speciaal voor Les Ballets Russes, zoals De Vuurvogel en Le Sacre du Printemps. Met dat werk zette hij de muziekwereld in rep en roer. De sterke accenten en plotse maatwisselingen maakten zijn ballet een erg moeilijk stuk om op te dansen. Maar liefst 126 repetities had de danser Nijinski nodig om het stuk onder de knie te krijgen.

Vandaag is het een van de beroemdste muziekstukken uit de twintigste eeuw. De uitgebreide bezetting van het orkest, met vijf fluiten, vier hobo’s en een althobo, zes klarinetten, vier fagotten en contrafagot, acht hoorns, vijf trompetten en drie bazuinen, twee tuba’s, veel slagwerk en een gigantische strijkersbezetting, maakt het werk tot een bijzonder extravagante ontmoeting. Ontdek samen met je leerlingen dit grote schandaal uit de muziekgeschiedenis. Proberen jullie mee te dansen? 

  • Datum workshopdag op school29.04, 30.04, 02.05 of 03.05.2024 (vast te leggen bij reservatie)
  • Bezoek aan de repetitiedi 07.05.2024 — 14:00-16:00 - Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Reserveren

Inschrijven via dit formulier (vanaf vrijdag 2 juni 2023 om 09:00) >>>