Eric Speller

Na zijn studies aan de conservatoria van Rueil Malmaison en Saint Maur trok Eric Speller naar het Conservatoire National Supérieur van Lyon. Daar behaalde hij in 1994 een Eerste Prijs hobo in de klas van Jean Christophe Gayot en Guy Laroche. Het jaar daarvoor studeerde hij af als musicoloog aan de Sorbonne en in 1995 behaalde hij een Hoger Diploma aan het Conservatorium van Genève in de klas van Maurice Bourgue. Hij doceerde hobo aan het conservatorium van Antwerpen en Namen en geeft met regelmaat masterclasses in Europa, maar ook in Hongkong, Vietnam en Korea. Momenteel is hij docent hobo aan het conservatorium van Brussel.

Eric Speller viel meermaals in de prijzen, onder andere op het Internationale Hoboconcours van Praag, de Internationale Wedstrijd van Tokio en de stichting Natexis Banque Populaire. Vóór Eric Speller in 1997 in het Antwerp Symphony Orchestra aangesteld werd als eerste solist hobo, deed hij ervaring op in diverse orkesten waaronder het Orchestre des Jeunes (onder leiding van Marek Janowski) en het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo.

Hij treedt regelmatig op als solist en met verschillende ensembles in Europa, Japan, China en Latijns-Amerika. Hij maakte opnames voor Radio France, Klara, Mezzo en Arte. Zijn repertoire varieert van barokmuziek op authentieke instrumenten tot hedendaagse creaties. Hij creëerde Les fragments des belles heures van Pierre Bartholomée en werkt regelmatig samen met de barokorkesten Concert Spirituel (Herve Niquet), Concert d’Astrée (Emmanuelle Haim) en het ensemble Amarillis waarmee hij reeds verschillende opnames maakte (Charpentier, Händel).

Zijn eerste solo-album met werk van Schumann kwam uit in 1999 op het label Ambrosie en werd warm onthaald door de Franse en internationale pers. In de zomer van 2001 bracht hij een tweede cd uit met de complete werken voor hobo van Benjamin Britten. De pers was unaniem lovend en de plaat ontving enkele van de hoogste onderscheidingen in de vakliteratuur: een Diapason d'Or, aanbevolen door Classica et Scherzo, een 10 van Directory, een Joker van Crescendo en Gramophone. In 2003 nam hij het oeuvre voor hobo van Antal Dorati op samen met de solosonate voor hobo van Heinz Holliger. Zijn laatste album uit 2011 is gewijd aan de romantische muziek voor hobo en piano.

Eric Speller speelt op een Buffet Crampon hobo.