Martin Helmchen

De Duitse pianist Martin Helmchen is een vaste waarde als artiest in alle grote internationale concertzalen. Hij staat vooral bekend om de originaliteit en intensiteit van zijn interpretaties, maar ook om zijn indrukwekkende gevoeligheid van toon en technische verfijning, kwaliteiten die hem in 2020 een prestigieuze Gramophone Award opleverden.

Zijn carrière nam een beslissende wending toen hij in 2001 de Clara Haskil-wedstrijd won. Martin Helmchen trad inmiddels op als solist bij vele beroemde orkesten, waaronder de Berliner en het Wiener Philharmoniker, het Concertgebouworkest, Gewandhausorchester Leipzig, Staatskapelle Dresden, Tonhalle Orchestra Zurich, NDR Elbphilharmonie, Orchestre de Paris, Vienna Symphony, de Philharmonia in Londen, de New York Philharmonic en het Cleveland Orchestra. Dirigenten met wie hij vaak samenwerkte zijn onder meer Herbert Blomstedt, Manfred Honeck, Lionel Bringuier, Jakub Hrůša, Valery Gergiev, Paavo Järvi, Vladimir Jurowski, Andris Nelsons, Andrew Manze, Christoph von Dohnányi, Edward Gardner, Michael Sanderling en David Zinman.

Ook kamermuziek is voor hem belangrijk: tot zijn naaste kamermuziekpartners behoren zijn vrouw Marie-Elisabeth Hecker, Julian Prégardien, Christian Tetzlaff, Antje Weithaas, Carolin Widmann en Frank Peter Zimmermann.

www.martin-helmchen.de

  • do 07.03.24
   20:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  • za 09.03.24
   15:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen