Thomas Dausgaard

De Deense dirigent Thomas Dausgaard wordt internationaal geprezen als een artiest "met een enorme overtuiging en ongehoord goed muzikaal vakmanschap" (Europadisc), bekend om zijn creativiteit en innovatie in programmering, een uitgebreide catalogus van veelgeprezen opnames en voor "cataclysmische...levensbevestigende...sublieme..." uitvoeringen (The Times).

Hij is gepassioneerd over de betrokkenheid van muziek bij de samenleving en de kwesties van onze tijd, en de relevantie en het potentieel ervan als een vitale en innovatieve kracht in het leven van de huidige en toekomstige generaties.

Onlangs voltooide hij zijn succesvolle ambtstermijn als chef-dirigent van het BBC Scottish Symphony Orchestra (2016-2022). Hij is ook laureaat-dirigent van het Zweeds Kamerorkest (chef-dirigent 1997-2019), ere-dirigent van het Deens Nationaal Symfonieorkest (eerste gastdirigent 2001-2004, eerste dirigent 2004-2011) en ere-dirigent van het Orchestra della Toscana. Eerder was hij Principal Guest Conductor (2014-2019) en Music Director (2019-2022) van de Seattle Symphony. Hij is onderscheiden met het Ridderkruis door de Koningin van Denemarken en verkozen tot lid van de Koninklijke Academie van Muziek in Zweden.

Als gastdirigent heeft Dausgaard veel samengewerkt met 's werelds meest vooraanstaande orkesten, waaronder het Gewandhausorchester Leipzig, het Weens en Beierse Radio Symfonie, het Rundfunk-Sinfonieorchester en Konzerthausorchester Berlin, Toronto Symphony, Houston Symphony en Bergen Philharmonic met wie hij Bruckner symfonieën opneemt voor BIS. Hij heeft ook opgetreden met de New York, Los Angeles, Munich en St Petersburg Philharmonics, Orchestre Philharmonique de Radio France, Cleveland en Philadelphia Orchestras, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra en Chamber Orchestra of Europe, en regelmatig op prestigieuze festivals over de hele wereld, met name de BBC Proms, Edinburgh International, Salzburg, Mostly Mozart, Ravinia en George Enescu Festivals, en Tanglewood. Hij heeft uitgebreid getoerd in Europa en de VS met "zijn" orkesten, evenals een residentie van een week in Tokio 2019, waar hij voor het eerst de BBC Proms in Japan presenteerde. 

  • do 26.09.24
   20:00
   Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
  • vr 27.09.24
   20:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  • za 28.09.24
   20:15
   Het Concertgebouw, Amsterdam