Re-Mix XXL

Re-Mix XXL was tot 2024 het jaarlijkse community-project van het Antwerp Symphony Orchestra, waarbij verschillende groepen zonder en mét muzikale achtergrond onder leiding van Paul Griffiths klaargestoomd werden om het podium te delen in de Elisabethzaal.

Elke editie focust op een bepaalde muzikale stijl, thema of Antwerpse buurt. In het verleden werd er gewerkt rond Indische raga’s, tango en muziek uit het Midden-Oosten. Alle deelnemers ontwikkelen samen erg eenvoudig vocaal basismateriaal dat gebruikt wordt om bij alle organisaties en verenigingen mini-composities te maken en aan te leren. Op het concert komen alle groepen met hun eigen materiaal samen en bouwt Griffiths met deze inhoud een nieuwe compositie.

Re-Mix XXL creëert een ontmoetingsplaats voor professionele en amateur-musici, voor jongeren en volwassenen en voor mensen uit diverse culturen en met verschillende sociale achtergronden. Op die manier wordt meteen ook de elitaire connotatie van klassieke muziek neergehaald. Zo’n driehonderdvijftig cursisten Nederlands tweede taal, organisaties waar kansarmen het woord nemen, inburgeringsstudenten, koren, amateurverenigingen en muziekschoolstudenten doen elk jaar opnieuw mee.  De partnerorganisaties van Re-Mix XXL [2018x2600] zijn allemaal gelegen in Antwerpen Berchem en Zuid: De Markgrave vzw, PVT Antwerpen, Beschut Wonen Antwerpen, WZC De Zavel (GZA Zorg en Wonen), Blazersensemble van Academie Berchem, Stedelijke Basisschool De Kleine Wereld, het buurtkoor (Sint Maria Gasthuis), Zuidgeluid volwassenenkoor, Stedelijke Basisschool Klavertjevier, Kras Berchem en Ligo Antwerpen.

“De repetities waren een interessant leerproces en het concert een absolute voltreffer, voor deelnemers én aanwezigen in de zaal. De euforie blijft zinderen en ik geniet nog altijd na. Ik weet dat velen - zo niet allen - er ook zo over denken. Het geeft alvast zin om volgend jaar weer mee te doen.”
- Rita Janssen, mecenas van het Antwerp Symphony Orchestra en deelnemer aan Re-Mix XXL 2023