Katrien Baerts

De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend voor haar krachtige en sensuele stem en haar diepgaande en oprechte interpretatie.

Seizoen 2021/22 begon voor Katrien met Mozarts Exsultate Jubilate samen met het Residentie Orkest onder de bezielde leiding van Richard Egarr. In de zomer keerde Katrien terug naar de Ruhrtriënnale, waar ze de rol van Theodora vertolkte in een nieuwe productie van Olga Neuwirths Bählamms Fest met Ensemble Modern. Verdere seizoenshoogtepunten waren de Sieben frühe Lieder van Alban Berg met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Maestro Carlo Rizzi, het monodrama Parallax wat door Jan-Peter de Graaff voor haar gecomponeerd wordt en de innemende Quatre Chants van Grisey samen met dirigent Sylvain Cambreling en Klangforum Wien. Verder op het programma stond de wereldpremière van Oscar Bettisons opera The Light of Lesser Being met het Asko|Schoenberg Ensemble, kamermuziekconcerten in heel België en een vervolg op de ode aan de Tweede Weense School met Schoenbergs Sechs Orchesterlieder en de Altenberg Lieder van Berg samen met Het Collectief en dirigent Gregor Mayrhofer in Amsterdam.

Op de Salzburger Festspiele was Katrien te horen als Sie in Begehren van Beat Furrer en aan De Nationale Opera te Amsterdam maakte ze haar debuut in een nieuwe productie van Lulu. In Tokyo debuteerde ze met House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort. Katrien vertolkte verschillende wereldpremières: in het Concertgebouw Amsterdam als Clara in Loevendies opera The Rise of Spinoza evenals de titelrol in Zuidams Suster Bertken. In Jakarta Indonesië creëerde Katrien de titelrol in Prabowo's dansopera 'Gandari'. Verdere rollen omvatten Pamina in Zauberflöte, Micaëla in Carmen, Amina in La sonnambula, Despina in Così fan tutte, Miss Wordsworth in Albert Herring, Stimme des Falken in Die Frau ohne Schatten en Amore en Valletto in l'Incoronazione di Poppea.

Haar concertrepertoire bevat onder meer het 'Stabat Mater' van Pergolesi, de 'Johannes Passion' van Bach, 'Grosse Messe in c' van Mozart, 'Ein Deutsches Requiem' van Brahms, Mahlers '4de Symfonie', 'Les Illuminations' van Britten, 'Lonely Child' van Vivier en 'Mysteries of the Macabre' van Ligeti, onder meer uitgevoerd met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, the BBC Philharmonic Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe. Katrien werkte met dirigenten als Richard Egarr, Vladimir Jurowski, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw, Yannick Nézet-Séguin en Bas Wiegers. Haar debuut aan het Barbican Center in London met muziek van Birtwistle werd erg enthousiast ontvangen door de pers. 

Katrien is afgestudeerd aan de Dutch National Opera Academy en was geselecteerd om deel te nemen aan de 'International Lied Masterclasses' door Udo Reinemann en gastdocenten. Ze bereikte de halve finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd en behaalde een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel voor zowel zang als viool.