Elisabethweek: Hayoung Choi speelt Lutosławski

Tomáš Netopil, Hayoung Choi
Antwerp Symphony Orchestra
za 18.01.2025 – 15:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
za 18.01.25
15:00
Tickets

Eén concert, twee winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd. Heel wat luisteraars kennen Piet Jozef Swerts (winnaar van de Elisabethwedstrijd voor compositie in 1987) ongetwijfeld van het ‘opgelegd werk’ dat hij twee keer mocht componeren voor de prestigieuze wedstrijd. Het Antwerp Symphony Orchestra vroeg hem om een nieuw symfonisch werk met het Vlaamse muzikale erfgoed als uitgangspunt. Het werd een heerlijke ode aan Josquin Desprez, waarin hij de muziek van de Vlaamse polyfonist laat voortleven.

Cellist Hayoung Choi kaapte in 2022 de eerste prijs van de Elisabethwedstrijd weg met het gedurfde Celloconcerto van Lutosławski. De Poolse componist geeft de solist veel vrijheid en maakt die zo tot mede-maker van zijn expressieve muziek.

Sjostakovitsj ten slotte leek zich in zijn Vijfde symfonie te conformeren aan de wensen van het Sovjetregime. Hoe we zijn combinatie van onversneden tragiek en overtrokken heroïek moeten begrijpen, zullen we nooit weten. Maar dat doet geen afbreuk aan de kracht van de grootse orkestrale uitbarstingen en de prachtige lyrische frasen.

Programma

Swerts Le tombeau de Josquin

Lutosławski Celloconcerto

Sjostakovitsj Symfonie nr. 5 in d, opus 47

Hayoung Choi

cello

Tomáš Netopil

dirigent