De leeuwerik en de nachtegaal

Dag
Vrijdag 09.02.2024 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Uzu (Belgische première)
The lark ascending
Chant d'hiver, opus 15
Le chant du rossignol
Pini di Roma
Price range
Vanaf €16

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Antwerp Symphony brengt onder leiding van Jun Märkl een ode aan de diepe connectie tussen natuur en muziek. Vaughan Williams’ The lark ascending is een absoluut topwerk voor viool, hier gebracht door Elisabethwedstrijd-laureate Akiko Suwanai. De winterse pracht van Ysaÿes Chant d’hiver wordt aangevuld met Stravinski’s helende nachtegalenzang Le Chant du rossignol en de feestelijke Italiaanse schoonheid van Respighi’s Pini di Roma. In Uzu, een belevingswerk van Toshio Hosokawa, is kosmische oerkracht de leidraad. Dit werk is geïnspireerd door de traditionele Japanse shô-muziek. De muzikanten staan niet enkel op het podium, maar ook rondom de toehoorders. Als luisteraar word je helemaal omhuld door de muziek: een immersieve ervaring om nooit meer te vergeten.

Bio's

Jun Markl

Jun Märkl

Functie
Gastdirigent

Jun Märkl is even bedreven in het symfonische repertoire als in het genre van de opera. Hij is hoofddirigent van het Basque National Orchestra en stond als gastdirigent voor onder andere het Cleveland Orchestra, het Philadelphia Orchestra, het NHK Symphony Orchestra, de Czech Philharmonic en de Münchner Philharmoniker. Tot 2006 was hij als permanent gastdirigent verbonden aan de Bayerische Staatsoper in München. Verder dirigeerde hij de orkesten van de Deutsche Oper, de staatsopera’s in Wenen, Berlijn en München en het New National Theatre in Tokyo. In 2012 ontving hij van het Franse Ministerie van Cultuur de titel van Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, volgend op zijn cyclus van negen cd-opnames met muziek van Debussy.

Lees verder

Akiko Suwanai

Instrument
viool

De Japanse violiste Akiko Suwanai won tal van prijzen en onderscheidingen, zoals de Internationale Paganini-wedstrijd in Italië, de Internationale Japan-wedstrijd en de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd in België in 1989 (2e plaats). Ze was de jongste winnaar van de Internationale Tsjaikovski-wedstrijd in 1990.

Lees verder