Muzikale inleiding: Ensor en tijdgenoten

Jan Michiels, Herwig Todts
vr 04.10.2024 – 18:30
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
vr 04.10.24
18:30
Gratis met je concertticket

James Ensor (1860-1949) werd wereldberoemd met zijn symbolistische schilderijen. Dat hij daarnaast ook muziek schreef en speelde, is bij het grote publiek minder bekend. In 2024 is het 75 jaar geleden dat hij overleed. Het Ensorjaar 2024 brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester – vernieuwer, gamechanger, inspirator en ... complexe persoonlijkheid.

In september 2024 neemt Antwerpen, de stad met de grootste Ensorcollectie ter wereld, de fakkel over van geboortestad Oostende. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met verschillende kunstvormen. Een perfecte match met de waaier aan troeven die Antwerpen het hele jaar door te bieden heeft.

Het Antwerp Symphony Orchestra en zusterinstelling het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) bundelen samen met vele partners hun krachten voor een hommage aan Ensor als all-round artiest. Een week lang vieren we de opening van de tentoonstelling “Ensors Stoutste Dromen” in het museum.

Op vrijdag 4 oktober ontmoet je Ensor als muzikant en componist in de Koningin Elisabethzaal. In een lezing die het concert vooraf gaat onthult Herwig Todts, curator bij het KMSKA en gepassioneerd Ensor-kenner, de diepere lagen van Ensors creatieve universum terwijl Jan Michiels de toetsen van de piano beroert om de klankwereld van de Oostendse grootmeester tot leven te roepen. Een uitgelezen kans om de meesterwerken van Ensor op een nieuwe manier te ontdekken en de harmonie tussen zijn schilderkunst en muziek te verkennen!

Dit is een muzikale inleiding op het concert "Symfonische schilderijen" van vr 04.10.2024. Je bezoekt de inleiding gratis met je concertticket.