Edo de Waart

Rol
Gastdirigent

Edo de Waart is muziekdirecteur van het Milwaukee Symphony Orchestra en eredirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en het Radio Filharmonisch Orkest. In seizoen 2019-2020 startte hij als Principal Guest Conductor bij het San Diego Symphony Orchestra. Tegen het einde van het seizoen van 2019 stopt als muziekdirecteur bij het New Zealand Symphony Orchestra, waar hij nog wel Conductor Laureate zal zijn. Daarnaast is hij vast verbonden aan het Saint Paul Chamber Orchestra.

Edo de Waart studeerde hobo, piano en orkestdirectie in Amsterdam en werd na zijn studies aangesteld als eerste hobo solo van het Royal Concertgebouw Orchestra. Twee jaar later, op 23-jarige leeftijd, won hij de Dimitri Mitropoulos Conducting Competition in New York, waarop hij aangesteld werd als assistent van Leonard Bernstein aan de New York Philharmonic. Bij zijn terugkeer naar Nederland werd hij assistent van Bernard Haitink aan het Concertgebouworkest. In 1967 werd hij door het Rotterdams Philharmonisch Orkest aangesteld als vaste gastdirigent en zes jaar later als chef-dirigent en muziekdirecteur. Nadien werd hij muziekdirecteur van het San Francisco Symphony en Minnesota Orchestra, chef-dirigent van het Sydney Symphony Orchestra en chef-dirigent van de Nederlandse Opera. Hij is de voormalige chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra 

Edo de Waart stond voor diverse toporkesten, waaronder de Berliner Philharmoniker, de New York Philharmonic, het Los Angeles Philharmonic, de Royal Stockholm Philharmonic, het Orchestre de la Suisse Romande en het NHK Symphony Orchestra.

Als operadirigent werkte hij in de allergrootste opera-instellingen ter wereld: de Metropolitan Opera, Opéra de Bastille, Covent Garden, de Nederlandse Opera, Nikikai Opera, de Opera van Genève en de Santa Fe Opera.

Edo de Waarts uitgebreide cd-catalogus omvat opnames voor Philips, Virgin, EMI, Telarc en RCA. Met het Radio Filharmonisch Orkest maakte hij opnames van het volledige orkestwerk van Rachmaninov en orkestwerk van Wagner voor het label Octavia/Exton. Met het Antwerp Symphony Orchestra heeft hij het grote orkestrepertoire opgenomen.