Frank Peter Zimmermann

Frank Peter Zimmermann wordt algemeen beschouwd als een van de uitzonderlijkste talenten van zijn generatie en staat garant voor onbaatzuchtige muzikaliteit, briljantie en levendige intelligentie. Gedurende ruim drie decennia gaf hij concerten met alle toporkesten en vermaarde dirigenten van de wereld op podia in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Amerika en Australië.

Vorig seizoen ging van start met een reeks concerten met het Trio Zimmermann op de festivals van Salzburg en Edinburgh en in Schloß Elmau. Eveneens met zijn trio ondernam Zimmermann een Europese tournee in november. In december volgde de wereldpremière van Magnus Lindbergs Tweede vioolconcerto met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Jaap van Zweden. Verder trad hij dat seizoen onder andere op met de Berliner Philharmoniker, het Swedish Radio Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Cleveland Orchestra en het Bayerisches Staatsorchester onder dirigenten als Daniel Harding, Alan Gilbert, Franz Welser-Möst en Kirill Petrenko.

Zimmermann gaf de wereldpremières van het vioolconcerto ‘en sourdine’ van Matthias Pintscher, van het vioolconcerto ‘The Lost Art of Letter Writing’ van Brett Dean en van het Derde vioolconcerto ‘Juggler in Paradise’ van Augusta Read Thomas. Als kamermusicus kan Zimmermann rekenen op de vaste medewerking van de pianisten Enrico Pace, Emanuel Ax, Christian Zacharias en Piotr Anderszewski. Het Trio Zimmermann werd samengesteld met altviolist Antoine Tamestit en cellist Christian Poltéra.

Zimmermann nam cd’s op voor EMI Classics, Sony Classical, BIS, Ondine, Teldec Classics en ECM Records. Hij legde zowat alle vioolconcerto’s gaande van Bach tot Ligeti en een substantieel aantal werken uit het recitalrepertoire vast op cd. Vele opnames vielen in de prijzen. Verder ontving hij de Premio del Accademia Musicale Chigiana, Siena (1990), de Rheinischer Kulturpreis (1994), de Musikpreis van de stad Duisburg, waar hij geboren is (2002), het Bundesverdienstkreuz 1. Klasse der Bundesrepublik Deutschland (2008) en de Paul-Hindemith-Preis der Stadt Hanau (2010).

Frank Peter Zimmermann bespeelt de Stradivarius ‘Général Dupont, Grumiaux’ uit 1727 die hem geleend wordt door Mr. Yu.

Frank Peter Zimmermann