Het orkest

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. 

Onder de baton van eredirigent Philippe Herreweghe, dirigent emeritus Jaap van Zweden, en geroemde gastdirigenten brengt het orkest concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland.

Dirigenten en musici

Karakteristiek warme klank

Sinds de oprichting in 1955 belichaamt het orkest de klank van mode-, haven- en diamantstad Antwerpen. Door een jarenlange samenwerking met Philippe Herreweghe onderscheidt het orkest zich door zijn verfijnde uitvoeringen en warme orkestklank, die verder is ontwikkeld onder leiding van chef-dirigenten als Jaap Van Zweden, Edo De Waart en Elim Chan in de uitzonderlijke akoestiek van de Koningin Elisabethzaal.

Het gevarieerde programma strekt zich uit van de barokmuziek en de romantiek tot het hedendaagse repertoire, met bijzondere aandacht voor Vlaams muzikaal erfgoed en het symfonisch repertoire van de 19e en 20e eeuw. Hiervoor wordt samengewerkt met solisten en dirigenten van wereldfaam.

Flanders ambassador

Dankzij eigen concertreeksen in Concertgebouw (Brugge), Muziekcentrum De Bijloke (Gent) en Bozar (Brussel) bekleedt het orkest een unieke positie in Vlaanderen. Het Antwerp Symphony Orchestra is daarnaast trots op een structurele internationale verankering, waarbij het elk seizoen te gast is op meerdere podia in de buurlanden. Daarnaast organiseert het orkest elk jaar een buitenlandse tournee, recent naar Spanje (2023) en de Baltische staten (2020). In het seizoen van 2024-2025 bespeelt het orkest gerenommeerde concertzalen in Duitsland en Oostenrijk.

Met zijn thuisbasis in de Koningin Elisabethzaal versterkt Antwerp Symphony Orchestra de internationale uitstraling van Antwerpen als concert- en cultuurstad. Sinds 2017 ontvangt het orkest verschillende internationale toporkesten in zijn residentie, zoals het Budapest Festival Orchestra, de Filarmonica della Scala, de Wiener Philharmoniker, het London Symphony Orchestra, het New York Philharmonic en het Gewandhausorchester Leipzig. Het orkest breidt zo het internationale symfonische aanbod in Antwerpen uit met een topselectie van concerten die complementair zijn aan het eigen programma, en zet de Koningin Elisabethzaal verder op de wereldkaart als prestigieuze concertzaal voor concertervaringen op topniveau.

Het Antwerp Symphony Orchestra maakt regelmatig gerenommeerde opnames, waarin het focust op het grote symfonische orkestrepertoire, Belgische muziek en hedendaags klassiek.

Educatie

Naast zijn reguliere concerten bouwt het Antwerp Symphony Orchestra steeds verder aan een uitgebreid aanbod aan educatieve en sociale projecten, waarmee het orkest kinderen, jongeren en mensen met verschillende achtergronden doorheen de symfonische klankenwereld gidst. Deze projecten geven het orkest een unieke positie binnen het Belgische cultuurlandschap, als het eerste orkest dat de brede impact van klassieke muziek een belangrijke plaats gaf in haar werking. 

Een andere focus ligt op het koesteren van jong talent, waarbij (zeer) jonge musici kunnen evolueren binnen een jongerenorkest, jeugdorkest, of de orkestacademie. Met de Baron Swerts Academy biedt het orkest een waardevolle ervaring aan voor aanstormend orkesttalent. Het orkest vult deze educatieve werking aan met een unieke outreach-ambitie, waarbij de drempels die een concertbezoek belemmeren actief worden weggewerkt, onder andere bij Antwerpse kinderen in kwetsbare posities.

Missie en visie

Antwerp Symphony Orchestra is een professionele kunstinstelling die een zo breed mogelijk publiek ontroert en inspireert door concertbelevingen van het hoogste niveau. Het eigen orkest is hét symfonisch orkest van Vlaanderen en België en voert concerten uit in zijn thuisbasis de Antwerpse Koningin Elisabethzaal en op prestigieuze podia in binnen- en buitenland. Complementair hieraan staat Antwerp Symphony in voor het gehele klassieke concertprogramma in de Koningin Elisabethzaal.

Meer over onze missie en visie

Wie we zijn