Petr Popelka

Petr Popelka is een van de meest geliefde en gevraagde dirigenten van zijn generatie. Hij is de toekomstige chef-dirigent van het Wiener Symphoniker (vanaf seizoen 2024/2025) en is momenteel chef-dirigent en artistiek directeur van het Praags Radio Symfonie Orkest. Eerder was hij chef-dirigent van het Noors Radio Orkest in Oslo.

Vanaf het seizoen 2023/2024 zal Popelka als toekomstig chef-dirigent de Wiener Symphoniker leiden in een nieuwe productie van Weinberger Schwanda the Bagpiper in het MusikTheater an der Wien. Daarnaast zal hij het orkest vergezellen tijdens meerdere concerten in Wenen en tijdens twee Europese tournees. Hij debuteerd in datzelfde seizoen onder andere met een productie van Mozart Don Giovanni in het Zurich Opera House, en bij het Gewandhausorchester, Munich Philharmonic, Pittsburgh Symphony Orchestra, Orchestre National de France en Orchestre National du Capitole de Toulouse. Hij keert ook terug naar het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Danish National Symphony Orchestra en Bergen Philharmonic Orchestra, naast vele andere heruitnodigingen.

Eerdere hoogtepunten zijn onder andere engagementen met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, Sächsische Staatskapelle Dresden, Bamberg Symfonie Orkest, SWR Symfonie Orkest, NDR Elbphilharmonie Orkest, Frankfurt Symfonie Orkest, Deutsche Radio Philharmonie, Mozarteumorchester Salzburg, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI en Swedish Radio Symphony Orchestra. Hij leidde ook het jaarlijkse ORF TV-concert "Lente in Wenen" en het ZDF Adventsconcert in Dresden. Zijn nieuwe producties van Shostakovich De Neus in de Dresden Semperoper en Strauss Elektra in de Oslo Opera werden lovend ontvangen.

Petr Popelka kreeg zijn muzikale opleiding zowel in zijn geboortestad Praag als in Freiburg. Tussen 2010 en 2019 was hij plaatsvervangend eerste contrabassist van de Sächsische Staatskapelle Dresden. Naast zijn werk als dirigent is hij een fervent componist.

 • WDR Sinfonieorchester Köln met Alexandre Kantorow

  Petr Popelka, Alexandre Kantorow
  WDR Sinfonieorchesters Köln
  za 15.03.2025 – 20:00
  In dit concert werkt Petr Popelka samen met de veelgeprezen pianist Alexandre Kantorow, door het Amerikaanse Fanfare Magazine de reïncarnatie van Franz Liszt genoemd.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  za 15.03.25
  20:00
  Tickets