Peter Van de Velde

Peter Van de Velde werd geboren in 1972 en is afkomstig uit Doel. Daar begon hij op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij al actief als organist in de plaatselijke kerk. Op zijn zestiende kreeg hij zijn eerste muziekonderricht in de Antwerpse kunsthumaniora, waar hij na drie jaar een eerste prijs notenleer behaalde. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium.

Na het behalen van verschillende eerste prijzen en finaliteiten studeerde hij in 1996 af als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij nog diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld als organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. Daarnaast is hij ook als organist verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk waar hij elke zondagavond de dienst van 20u30 opluistert. Hij geniet bovendien een grote bekendheid als begeleider-repetitor van verschillende koren en solisten en vormt een duo met violiste Nadja Nevolovitsch.

Als concertorganist is Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland (Duitsland, Nederland, Zwitserland, Polen, Noorwegen, Ijsland, Finland, Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk, Japan, Rusland, Egypte, Filipijnen, Canada). Als artistiek adviseur is hij dan weer verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Kathedraal Antwerpen, Christus-Koningkerk Antwerpen, Orgelproms Sint-Michielskerk Antwerpen, Orgelcyclus Melsele).

Van de Veldes repertoire omvat alle stijlen, maar is vooral toegespitst op de Franse en Belgische muziek van de 19de en 20ste eeuw. Van de Velde nam verschillende cd’s op voor het kwaliteitslabel "Aeolus" en ontving daarvoor veel positieve recensies en waarderingen in de binnen- en buitenlandse media (radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Orgelkunst, Musique 3).

www.petervandevelde.org

Peter Van de Velde