Ensor in concert: symfonische schilderijen

Roderick Cox, Benjamin Beilman
Antwerp Symphony Orchestra
vr 04.10.2024 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
vr 04.10.24
20:00
Tickets

Heel wat Vlaamse componisten lieten zich inspireren door de schilderkunst, en dat deed ook Flor Alpaerts in zijn uitzinnige James Ensorsuite. In dit Ensorjaar brengt het Antwerp Symphony Orchestra een ode aan de Oostendse meester, aan wie ook zusterinstelling KMSKA een expositie wijdt.

Het Vioolconcerto van Erich Wolfgang Korngold is dan weer doorspekt met citaten uit zijn beste filmmuziek. Korngold vluchtte in de jaren dertig naar Amerika, waar hij uitgroeide tot een van de grote componisten van het gouden tijdperk van Hollywood. Het jonge supertalent Benjamin Beilman speelt voor ons het heerlijke concerto met volkse, scherpe randjes die herinneren aan Korngolds roots in het Tsjechië van Dvořák en Janáček. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte ook Béla Bartók naar Amerika. Hij componeerde er zijn Concerto voor orkest in een intuïtieve, zelfs ‘brute’ stijl. De verschillende orkestgroepen krijgen een solorol in een spetterende compositie met soepele melodieën en een uitgekiende dialoog.

Afbeelding: James Ensor, Verbazing van het masker Wouse, inv.nr. 2042, foto: Cedric Verhelst, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap (public domain)

Met muzikale inleiding

Voorafgaand aan het concert kan je een muzikale inleiding bijwonen over en met muziek van James Ensor en tijdgenoten, met pianist Jan Michiels en Ensor-expert Herwig Todts. Bekijk hier alle info.

 

Gratis voor Vrienden

Vrienden van het Antwerp Symphony Orchestra komen gratis naar dit concert. Gelieve je eerst aan te melden om van deze Vriendenprijs te kunnen genieten.

Programma

Alpaerts James Ensorsuite

Korngold Vioolconcerto in D, opus 35

Bartók Concerto voor orkest