De Koningin Elisabethwedstrijd: springplank voor muzikaal talent

Na de laatste finale-avond op zaterdag 1 juni weten we wie de Koningin Elisabethwedstrijd voor Viool 2024 mag winnen. De laureaten krijgen weinig tijd om te recupereren: ze gaan meteen aan de slag tijdens de Laureatenconcerten in de grote Vlaamse steden. En natuurlijk ook in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Op vrijdag 7, zaterdag 8 en maandag 10 juni presenteert het Antwerp Symphony Orchestra de nieuwste lichting talentvolle laureaten.

De Wedstrijd fungeert al decennia lang als een cruciale springplank voor jonge violisten, zangers, cellisten en pianisten die aan de vooravond staan van een veelbelovende internationale carrière. Het Antwerp Symphony Orchestra, als residentieorkest van de Koningin Elisabethzaal en vaste partner van de Koningin Elisabethwedstrijd, heeft de eer om ook in het seizoen 2024-2025 diverse voormalige laureaten en winnaars te verwelkomen. Deze artiesten, die hun muzikaal talent reeds hebben bewezen, zullen het publiek opnieuw betoveren met hun uitzonderlijke vaardigheden.

Jan Michiels (finalist in 1991)

Op vrijdag 4 oktober neemt pianist Jan Michiels deel aan een unieke muzikale lezing in de Koningin Elisabethzaal. In samenwerking met Herwig Todts, curator bij het KMSKA en vermaard Ensor-kenner, worden de meesterwerken van James Ensor op een innovatieve manier verkend. Todts onthult de diepere lagen van Ensors creatieve universum, terwijl Michiels de pianotoetsen beroert om de klankwereld van de Oostendse grootmeester tot leven te brengen. Dit concert biedt een uitgelezen kans om de harmonie tussen Ensors schilderkunst en muziek te ontdekken.

Bomsori (finalist in 2015)

Op vrijdag 8 november treedt violiste Bomsori op met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Shiyeon Sung. Het programma bevat De Boecks Dahomese rapsodie, Bruchs Vioolconcerto nr. 1, en de Vijfde symfonie van Tsjajkovski’s. Met dit wervelende programma vertrekken orkest, solist en dirigent meteen ook op tournee naar Duitsland en Oostenrijk.

Sergej Babajan (finalist in 1991)

Op vrijdag 13 december schittert pianist Sergej Babajan in de Koningin Elisabethzaal, samen met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Gábor Takács-Nagy. Hij brengt er vuurwerk met Rachmaninovs beroemde Derde pianoconcerto. Babajan’s technische virtuositeit en diepe interpretatie beloven beroering voor alle aanwezigen.

Sunhae Im (finalist in 2000)

Op woensdag 18 december schittert sopraan Sunhae Im op het Kerstgala van het Antwerp Symphony Orchestra in de gouden Koningin Elisabethzaal, onder leiding van barokspecialist Nicholas McGegan. Het programma, met werken van Händel, Bach en Schubert, belooft een hartverwarmende start van de kerstperiode. Im’s satijnen stem en haar interpretaties van barokke aria’s, in dialoog met jubelende trompet en klarinet, brengen ons in kerststemming.

Hayoung Choi (winnaar 2022) en Piet Swerts (winnaar 1987)

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari is celliste Hayoung Choi de centrale gast in de Elisabethweek van het Antwerp Symphony Orchestra. In 2022 behaalde Choi de Eerste Prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello. Later datzelfde jaar kon ze al eens schitteren op het podium van de Koningin Elisabethzaal tijdens een indrukwekkend recital. Op 18 januari 2025 brengt ze onder leiding van Tomáš Netopil Lutosławski’s Celloconcerto, het werk waarmee zij ook de jury en het publiek van de Wedstrijd wist te betoveren in de finale. Tijdens dit concert hoor je trouwens het werk van niet één, maar maar liefst twee winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd. Heel wat luisteraars kennen Piet Jozef Swerts (winnaar van de wedstrijd voor compositie in 1987) ongetwijfeld van het ‘opgelegd werk’ dat hij twee keer mocht componeren voor de prestigieuze wedstrijd. Het Antwerp Symphony Orchestra vroeg hem om een nieuw symfonisch werk met het Vlaamse muzikale erfgoed als uitgangspunt. Het werd een heerlijke ode aan Josquin Desprez, waarin hij de muziek van de Vlaamse polyfonist laat voortleven.

Hannes Minnaar (derde prijs, 2010)

In 2010 kaapte de Nederlander Hannes Minnaar de derde plaats weg op de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano. Het betekende de start van een schitterende internationale carrière. Op vrijdag 14 februari 2025 staat hij met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe op het podium van de Koningin Elisabethzaal, met een programma vol muziek van Beethoven. Minnaars verfijnde pianospel en muzikaliteit zullen een perfecte aanvulling vormen op Beethovens meesterwerken.

Laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano 2025

En natuurlijk presenteert het Antwerp Symphony Orchestra ook in 2025 weer de laureatenconcerten van de Koningin Elisabethwedstrijd. Deze editie zal gewijd zijn aan de piano: verwacht je dus aan vingervlugge virtuositeit en heerlijke dialogen tussen piano en orkest, op het podium van de Koningin Elisabethzaal en in de andere grote Vlaamse steden.

 • Bomsori enchante avec Bruch

  Shiyeon Sung, Bomsori Kim
  Antwerp Symphony Orchestra
  ven. 08.11.2024 – 20:00
  Avec ce programme magnifique, l'Antwerp Symphony Orchestra et Shiyeon Sung saluent le public anversois, à la veille de leur tournée en Slovénie, en Autriche et en Allemagne.
  Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  ven. 08.11.24
  20:00
  Billets
 • Feu d'artifice au piano avec Rachmaninov 3

  Gábor Takács-Nagy, Sergej Babajan
  Antwerp Symphony Orchestra
  ven. 13.12.2024 – 20:00
  Edward Elgar ne pourrait pas choisir un meilleur titre pour sa Méditation, un prélude orchestral à son grand œuvre choral The Light of Life.
  Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  ven. 13.12.24
  20:00
  Billets
 • Gala de Noël de l'Antwerp Symphony Orchestra

  Nicholas McGegan, Alain De Rudder, Nele Delafonteyne, Sunhae Im
  Antwerp Symphony Orchestra
  mer. 18.12.2024 – 20:00
  Commencez joyeusement la période de Noël avec la splendeur baroque, dans le cadre confortable et l'acoustique étincelante de la Salle Reine Élisabeth.
  Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  mer. 18.12.24
  20:00
  Billets
  • jeu. 16.01.25
   20:15
   Chapelle Musicale Reine Élisabeth
   Chapelle Musicale Reine Elisabeth
  • dim. 19.01.25
   15:00
   AMUZ, Antwerpen
 • Semaine Élisabeth: Hayoung Choi joue Lutosławski

  Tomáš Netopil, Hayoung Choi
  Antwerp Symphony Orchestra
  sam. 18.01.2025 – 15:00
  Un concert, deux lauréats du Concours Reine Élisabeth.
  Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  sam. 18.01.25
  15:00
  Billets
  • jeu. 13.02.25
   20:00
   Musis & Stadstheater Arnhem
   Musis & Stadstheater Arnhem (Parkzaal)
  • ven. 14.02.25
   20:00
   Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  • sam. 07.06.25
   20:00
   Concertgebouw Brugge
  • dim. 08.06.25
   15:00
   Muziekcentrum De Bijloke, Gand
  • lun. 09.06.25
   20:00
   Cultuurcentrum Hasselt
  • mar. 10.06.25
   20:00
   Salle Reine Elisabeth, Antwerpen
  • mer. 11.06.25
   20:00
   Palais des Beaux-Arts, Bruxelles