Hans Graf

Rol
Gastdirigent

Oostenrijker Hans Graf was van 2001 tot 2013 muziekdirecteur van het Houston Symphony Orchestra. Daarvoor was hij muziekdirecteur van het Calgary Philharmonic Orchestra en van het Orchestre National Bordeaux Aquitaine. Van 1984 tot 1994 leidde hij het Mozarteumorchester Salzburg.

Graf is een graag geziene gastdirigent bij alle prominente Amerikaanse orkesten. Onder andere de orkesten van Cleveland en Philadelphia, van Boston, San Francisco, Cincinnati, Detroit, Baltimore en Milwaukee en de New York en Los Angeles Philharmonics nodigden hem uit voor concerten. In 2006 maakte Graf zijn debuut in Carnegie Hall met het Houston Symphony Orchestra. Hij bleef deze legendarische concertzaal daarna vaak bezoeken. Opmerkelijk was de New Yorkse première van The Planets – An HD Odyssey, een uitvoering van Holsts bekende werk zij aan zij met hogedefinitiebeelden van NASA’s verkenning van het zonnestelsel. 

In Europa dirigeerde Graf zowat alle toporkesten: de Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Leipzig Gewandhausorchester en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Ook buiten Europa treedt hij als gastdirigent op, met name bij het Sydney Symphony Orchestra en de Hong Kong, Malaysia en Seoul Philharmonics.

Graf is een bedreven operadirigent. Hij leidde producties in de Wiener Staatsoper en in de operahuizen van Berlijn, München, Parijs en Rome. Zijn uitgebreid operarepertoire omvat verschillende wereldpremières. Graf werd door de Franse regering gehuldigd met de titel van Chevalier de l'Ordre de la Legion d'Honneur voor zijn onovertroffen interpretatie van het Franse repertoire. Hij is ook de ontvanger van een Groot Gouden Ereteken voor Verdiensten aan de Republiek Oostenrijk.

Hans Graf