Martijn Dendievel

Martijn Dendievel is Associate Conductor bij Symfonieorkest Vlaanderen en winnaar van de Deutsche Dirigentenpreis 2021. In hetzelfde jaar won hij ook de eerste Conductors’ Academy van het Tonhalle-Orchester Zürich en was hij finalist in de Donatella Flick-wedstrijd, georganiseerd door het London Symphony Orchestra. In mei 2022 stond hij als één van de zes “designate winners” in de finale van de eerste International Conducting Competition Rotterdam.

Hij zet zich actief in voor het (her)ontdekken van onbekende werken en was van 2016 tot 2020 eerste gastdirigent van het Akademisches Orchester Halle. Naast zijn ondersteuning als “Maestro von Morgen” in het Forum Dirigeren van de Duitse muziekraad, sluit hij dit jaar zijn master orkestdirectie aan de HfM Franz Liszt Weimar bij Prof. Nicolás Pasquet en Prof. Ekhart Wycik af.

Dendievel is regelmatig te gast bij orkesten zoals het Orchestra del Teatro Comunale Bologna en philharmonie zuidnederland. In het huidig seizoen debuteert hij bij de Nürnberger Symphoniker, Württembergische Philharmonie Reutlingen en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Hij keert ook terug naar het MDR Sinfonieorchester en de Hofer Symphoniker. In de voorbije jaren dirigeerde hij eveneens gerenommeerde orkesten zoals het Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra, het WDR Sinfonieorchester Köln, het Gürzenich Orchester Köln, de Staatskapelle Weimar en het Antwerp Symphony Orchestra.

Na eerste muzikale stappen op viool wisselde hij naar cello en leerde ook slagwerk en klavecimbel aan het Conservatorium Brugge. Hij verzamelde orkestervaring als paukenist en cellist in verschillende jeugdorkesten en concerteerde in zalen zoals het Konzerthaus Berlin, Concertgebouw Amsterdam en BOZAR in Brussel.

Nog voor zijn vijftiende verjaardag werd Dendievel uitzonderlijk toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de bacheloropleiding Muziekschriftuur vier jaar later met onderscheiding afsloot. In 2014 vertrok hij in het kader van het ERASMUS-Programma naar het Duitse Weimar, een jaar later werd hij vast opgenomen aan de Hochschule für Musik Franz Liszt. In Weimar organiseerde hij verschillende eigene projecten, daaronder het succesvol “Festival for Minimal Music Weimar” ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Steve Reich.

Drie keer werd hij door Bernard Haitink uitgekozen om in Luzern aan zijn masterclass deel te nemen. In juni 2020 dirigeerde hij het Concertgebouworkest tijdens de masterclass met Iván Fischer. Verder kreeg hij belangrijke stimulansen op cursussen met Christian Thielemann, Edo de Waart en Paavo Järvi.

www.martijndendievel.com