Mona Verhas

Mona Verhas is een Belgische violiste, geboren in 1997. Ze begon met viool op 4-jarige leeftijd bij Koen Rens en studeerde nadien bij Erik Sluys aan de Muziekacademie van Anderlecht. In 2013 was Mona geaccepteerd tot de Jong Talentklas in Koninklijk Conservatorium Antwerpen en behaalde daar nadien haar Bachelordiploma bij Prof. Alissa Margulis. In 2018 was ze toegelaten aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main bij Prof. Erik Schumann, waar ze haar Masterdiploma behaalde in 2020 en bij wie ze nog steeds verderstudeert in de opleiding Konzertexamen/Solistenklasse. Mona volgde masterclasses bij grootmeesters als Midori Goto, Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Dora Schwarzberg, Renaud Capucon, Jan Talich, Philippe Graffin, Barnabas Kelemen, Julia Fischer, Miriam Fried, Eberhard Feltz, Alexeï Moshkov, Gilles Millet, Heime Müller, Marc Danel, en anderen.

Ze behaalde de Eerste Prijs bij ‘The International Soloist Competition’ in Cièza, de Tweede Prijs bij de ’International Knopf Competition' in Düsseldorf, de Eerste Prijs en Publieksprijs bij de ‘Rotary Breughel Competition’ in Brussel, de Eerste Prijs bij de ‘Soloist Competition Jeugd en Muziek Antwerpen', de Eerste Prijs bij de ‘Belfius Classics Competition’ in Brussel, een Förderpreis bij de Chambermusic Competition 'Polytechnischer Wettbewerb HfMDK Frankfurt', en was finaliste bij de ‘International Ysaÿe Competition' in Luik en de ‘Vieuxtemps Competition’ in Verviers. Met haar strijkkwartet Sonoro Quartet behaalde ze de Derde Prijs en 2 Speciale Prijzen op de Bartok World Competition in Budapest in 2021.

Ze kreeg sinds jonge leeftijd reeds de kans om als soliste met orkest te spelen. Zo speelde ze reeds met orkesten als 'Prima La Musica' in De Munt/La Monnaie Brussel, het Brussels Philarmonic in het Concertgebouw Brugge, het Symfonieorkest Vlaanderen in Concertgebouw Brugge, het ‘Brussels Sinfonietta’ in Flagey en Brussels Conservatory Hall, het ‘Oost Vlaams Symfonisch Orkest’, het 'AMAJ Jong Symfonisch in deSingel en AMUZ Antwerpen, het GUSO, het ‘Ensemble Orchestral de Bruxelles’, ..

Mona is zowel op solovlak als op vlak van kamermuziek en orkest actief. Ze speelde talrijke recitals en kamermuziekconcerten op verschillende festivals zoals het ‘West Cork Chambermusic Festival’ (IE), het 'Rheingau Musik Festival’ (DE), de Young Generation Concerten in BOZAR (BE), het Storioni Festival (NL), ‘Rotterdam Chamber Music Society’ in Rotterdam, het ‘Arte Amanti Festival’, het ‘B-Classic Festival Vlaanderen’, het Festival ‘Pietrasanta In Concerto’, ’Brussels Chopin Days’, en nog veel andere. In 2019 richtte ze haar eigen strijkkwartet op: het Sonoro Quartet. Als prijswinnaar van de Bartók World Competition 2021 in Boedapest, en te horen op nationale en internationale podia, profileert het Sonoro Quartet zich als één van de meest veelbelovende strijkkwartetten van de jonge generatie. Momenteel studeert het kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam (NSKA) waar ze lessen en masterclasses volgen bij gerenommeerde muzikanten zoals leden van Quatuor Danel, Quatuor Ebène en Eberhard Feltz. Het kwartet wordt hoofdzakelijk gecoacht door Marc Danel en Gilles Millet, en volgde daarnaast ook les bij Heime Müller, medeoprichter van het Artemis Quartet. Ondanks het feit dat ze een relatief jong ensemble zijn, maakten ze reeds naam en waren ze te horen op talrijke podia. Recente en toekomstige hoogtepunten zijn onder andere concerten in Amuz en deSingel in Antwerpen, De Bijloke in Gent, Bozar in Brussel, Tivoli Vredenburg in Utrecht, Stadsgehoorzaal Leiden, National Concert Hall in Dublin, Liszt Academy, Bartók Memorial House en Auer Festival in Hongarije, Festival Midis-Minimes, B- Classic-Festival en West-Cork Chamber Music Festival. Komend seizoen zullen ze hun debuut spelen in het Concertgebouw Amsterdam.

In 2023 staan er met Sonoro tournees gepland in Zwitserland, Ierland en Nieuw-Zeeland. In het seizoen 2023-2024 gaan ze op tournee doorheen Europa en zullen te horen zijn in de grootste zalen van Europa, na geselecteerd te zijn geweest als ‘Rising Stars’ van ECHO (European Concert Hall Organisation).

Mona speelde reeds mee in orkesten als de Munt/La Monnaie, het Brussels Chamber Orchestra en regelmatig gaat ze op tour met orkest ‘Le Concert Olympique' in zalen als de Philharmonie Berlijn, Festspielhaus Baden-Baden, Konzerthaus Vienna en de Elbphilarmonie Hamburg.

Mona is plaatsvervangend concertmeester bij het Antwerp Symphony Orchestra. Ze bespeelt een viool van François Pique, 1805, Parijs.

www.monaverhas.com