Stefan Geiger

Stefan Geiger kreeg zijn eerste muzieklessen op vijfjarige leeftijd en leerde piano, viool, percussie en trombone. Als ontvanger van de German Academic Scholarship Foundation won hij prijzen in verschillende internationale competities, waaronder het Concours International du Festival de Musique de Toulon in 1989 en op het Prague Spring International Music Festival in 1992.

Zijn professioneel traject begon op jonge leeftijd als orkestmusicus, aanvankelijk als hoofdtrombonist bij de Beierse Staatsopera in München, en kort daarna in dezelfde functie bij het NDR Elbphilharmonie Orkest in Hamburg.

In 1996, na het afronden van zijn studie dirigeren en het assisteren van gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenbach, Valery Gergiev en Christoph von Dohnanyi, nam hij de artistieke leiding op zich van het jeugdorkest van de deelstaat Bremen. Tussen 2002-2007 kreeg hij in het kader van een gasthoogleraarschap de leiding over het orkest van de Bremer Hochschule der Künste.

Stefan Geiger dirigeerde gastoptredens bij tal van orkesten, waaronder het Schleswig-Holstein Festival Orchestra, het Ensemble Resonanz, het Würzburgs Philharmonisch Orkest, het Neurenbergs Symfonie Orkest, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Württemberg Philharmonisch Orkest Reutlingen, het Wuppertal Symphony Orchestra, de Norddeutsche Philharmonie Rostock, de Dortmunder Philharmoniker, het Royal Scottish National Orchestra, het Royal Northern Sinfonia, het Roemeens Radio Orkest, het Transsylvanisch Staats Filharmonisch Orkest, het Orquestra Sinfônica de Porto Alegre, het Orquestra Sinfônica Municipal de Campinas, het Orquestra Sinfônica da Bahia, het Orquestra Sinfônica de Sao Paulo in de Sala Sao Paulo en het Buenos Aires Filharmonisch Orkest in het Teatro Colon in Argentinië.

Stefan Geiger is medeoprichter en juryvoorzitter van de "German Games Music Award", een wedstrijd in samenwerking met Radio Bremen die een platform biedt voor jonge componisten die geavanceerde muziek voor videogames creëren. Het initiatief heeft niet alleen aanzienlijke online aandacht geoogst, waarbij de internetstream van het eerste evenement in 2012 een van de meest bekeken bijdragen in zijn soort op "Arte-Liveweb" werd, maar blijft tot op de dag van vandaag succesvol bloeien.

In 2016 werd Stefan Geiger Algemeen Muziekdirecteur van het Teatro Guaíra in Curitiba, Brazilië. Als chef-dirigent van het Orquestra Sinfônica do Paraná leidde hij succesvolle opera- en balletproducties naast symfonische concerten en leidde hij het orkest in 2019 naar het meest gerenommeerde festival van Zuid-Amerika, het "Festival Internacional de Inverno de Campos do Jordao".

Met het seizoen 22/23 benoemde de Filarmonica Banatul in Timisoara, Roemenië, hem tot Principal Guest Conductor.

 • Gamemuziek in concert

  Stefan Geiger, Octopus Symfonisch Koor
  Antwerp Symphony Orchestra
  za 03.05.2025 – 20:00
  De soundtracks van videogames klinken al lang niet meer als Tetris-muziek. Net zoals veel games de voorbije jaren uitgroeiden tot visuele parels die garant staan voor een onvergetelijke belevenis, evolueerde ook de muziek tot symfonische meesterwerken.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  za 03.05.25
  20:00
  Tickets
  • za 16.09.23
   19:30
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  • zo 17.09.23
   14:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen