Secundair & deeltijds kunstonderwijs

Stap samen met je leerlingen binnen in de magische wereld van het symfonische orkest!

Antwerp Symphony Orchestra & Jesse Willems

Muziekfabriek

Elke week brengt het Antwerp Symphony Orchestra een nieuw symfonisch meesterwerk tot leven op het podium van de majeustueze Koningin Elisabethzaal. Tijdens de Muziekfabriek openen we de deuren naar die wonderlijke wereld en krijgt jouw klasgroep een onvergetelijke blik achter de schermen.

Laat je helemaal onderdompelen onder in een live repetitie, omringd door de gepassioneerde orkestleden van het Antwerp Symphony Orchestra. Na deze bijzondere ervaring nemen jullie samen met een muziekdocent een duik in het labo, waar we dieper ingaan op de geheimen van het orkest. Ontdek de kracht van boogstreken, het belang van akoestiek en de moeilijkheden van blaastechnieken. Wanneer de deur achter de leerlingen dichtvalt, heeft het symfonisch orkest voor hen geen geheimen meer ...

Sheherazade

Sheherazade is een geliefd personage in de muziek. Het verhaal van deze heldin uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht werd door verschillende componisten op muziek gezet. De vertelster inspireerde Ravel tot zijn Shéhérazade, ouverture de féerie. Daarin roept de Franse componist in een geraffineerd klankenspel zijn perceptie op van de mystieke oriënt. De Amerikaanse hedendaagse componist John Adams creëerde uit deze vertelstof zijn spannende Scheherazade.2, Dramatic symphony for violin & orchestra. 

Samen met De Veerman organiseert Antwerp Symphony een projectweek rond de symfonische werken en thema’s zoals emancipatie, empowerment en de kracht van verbeelding. De leerlingen bezoeken een repetitie, gaan in gesprek met orkestleden en verbinden de symfonische werken met hun eigen leefwereld. Zelf spelen, nadenken en creëren staan tijdens deze projectweek centraal. De leerlingen maken bijvoorbeeld een audiovisuele creatie, die nadien wordt gepresenteerd aan het publiek voor aanvang van het concert. 

Antwerp Symphony & Björn Comhaire

Spotlicht

Tijdens Spotlicht neem je met jouw leerlingen plaats op de zeteltjes dicht bij het podium van de Koningin Elisabethzaal. Het Antwerp Symphony Orchestra geeft je een inkijk in een specifiek symfonisch werk. Tussendoor gaat gastheer Carlo Siau in gesprek met orkest en dirigent over het werk. Een snelcursus over symfonische orkestwerken op maat van je leerlingen!

Backstage Buzz

Neem je leerlingen (uit het secundair of deeltijds kunstonderwijs) mee op ontdekking achter de schermen van het Antwerp Symphony Orchestra.

Benieuwd hoe laat de musici arriveren? Hoe ze zich voorbereiden vlak voor het concert? En wat doet eigenlijk een concertmeester? Met 'Backstage Buzz' neemt Antwerp Symphony je mee op een avontuurlijke reis achter de schermen. Door de lens van verschillende rollen op en achter het podium krijgen de leerlingen een boeiende inkijk in de geheimen van een symfonisch orkest. En dit alles terwijl ze de opwinding van de coulissen ervaren, slechts momenten voor de start van een concert.

Na deze spannende sessie voelen de leerlingen zich echte insiders en weten ze precies hoe het eraan toegaat achter de schermen. De concertbeleving die daarop volgt, wordt zo extra intens.

Antwerp Symphony & Vincent Callot