Secundair & deeltijds kunstonderwijs

Stap samen met je leerlingen binnen in de magische wereld van het symfonische orkest!

Antwerp Symphony Orchestra & Jesse Willems

Spotlicht

Met Spotlicht beleef je een symfonisch werk vanop een bijzondere plaats in de zaal, vlak bij het podium en de musici. Je krijgt er ook een snelcursus symfonische muziek bij: gastheer Carlo Siau gaat met het orkest en de dirigent in gesprek over het werk. Een ideale verdieping voor de concertervaring op maat van jonge muziekliefhebbers!

Praktische info

Voor wie?
Eerste en tweede graad secundair onderwijs

Locatie
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Duur
60 minuten

Prijs
€8 voor de repetitie per leerling (per 10 leerlingen 1 begeleider gratis)

Extra: voorbereidende workshop
Op aanvraag boek je tijdens de maand voor het concertbezoek een voorbereidende workshop in de klas. Een ervaren muziekcoach komt dan naar je school om de componist en het orkestbezoek in te leiden. De workshop duurt 90 minuten. Je betaalt €4 per leerling.

Info en reservatie
Reserveren kan vanaf 5 juni 2024 om 09:00.

Muziekfabriek

De Muziekfabriek maakt leerlingen uit het secundair en het deeltijds kunst­onderwijs wegwijs in de werking van het orkest. Elke week brengt het Antwerp Symphony Orchestra een nieuw symfonisch meesterwerk tot leven. Vanop een ereplaats tussen de orkestleden, op het podium van de Koningin Elisabethzaal, beleven de leerlingen een stukje van de repetitie. Daarna duiken ze samen met een muziekdocent het labo in. Daar maken ze proefondervindelijk kennis met het orkest en de bouwstenen van het symfonische repertoire. Wanneer de deur achter de leerlingen dichtvalt, heeft het symfonisch orkest voor hen geen geheimen meer.

Praktische info

Voor wie?

Eerste en tweede graad secundair onderwijs; derde en vierde graad deeltijds kunstonderwijs. Ook toegankelijk voor OKAN-leerlingen.

Locatie
Koningin Elisabethzaal
Antwerpen

Data

 • wo 06.11.2024 - 10:00
 • wo 06.11.2024 - 13:45 (DKO)
 • wo 15.01.2025 - 10:00
 • wo 30.04.2025 - 13:45 (DKO)
 • wo 07.05.2025 - 10:00
 • wo 07.05.2025 - 13:45 (DKO)

Duur
120 minuten

Prijs
€8 per leerling (max. 25 leerlingen per workshop)

Info
educatie@antwerpso.be
+32 (0)3 213 54 08

Naar het reservatieformulier

Antwerp Symphony Orchestra & Björn Comhaire

Projectweek: Icarus

Icarus vliegt met zelfgemaakte vleugels naar de zon, maar zijn vleugels smelten door de hitte en hij stort neer in zee. Deze tragische Griekse figuur heeft vele kunstenaars geïnspireerd met thema’s als hoogmoed en onverzadigbare nieuwsgierigheid. Antwerp Symphony en De Veerman organiseren samen een projectweek rond Icarus at the Edge of Time van Philipp Glass. In dat symfonische werk met verteller krijgt de figuur van Icarus een nieuwe betekenis: zijn verlangen naar het onbereikbare brengt hem niet naar beneden uit de lucht, maar leidt hem naar een van Einsteins grootste inzichten over zwarte gaten.

Tijdens de projectweek bezoeken de leerlingen een repetitie, gaan ze in ­gesprek met orkestleden en onderzoeken ze de thema’s van het symfonische  werk in hun eigen leefwereld. Zelf spelen, nadenken en creëren staan centraal. De leerlingen maken bijvoorbeeld een audiovisuele of beeldende creatie, die nadien wordt gepresenteerd aan mede­leerlingen en publiek.

Praktische info

Voor wie?
Derde graad secundair onderwijs

Data
Data in onderling overleg, rond het concert op 22.02.2025. De workshopdagen vinden plaats tijdens de lesuren, op een locatie in onderling overleg. Het concert en de repetitie vinden plaats in de Koningin Elisabethzaal.

Prijs
€16 per leerling (max. 20 leerlingen)

Naar het reservatieformulier

Backstage Buzz

Neem je leerlingen (uit het secundair of deeltijds kunstonderwijs) mee op ontdekking achter de schermen van het Antwerp Symphony Orchestra.

Benieuwd hoe laat de musici arriveren? Hoe ze zich voorbereiden vlak voor het concert? En wat doet eigenlijk een concertmeester? Met 'Backstage Buzz' neemt Antwerp Symphony je mee op een avontuurlijke reis achter de schermen. Door de lens van verschillende rollen op en achter het podium krijgen de leerlingen een boeiende inkijk in de geheimen van een symfonisch orkest. En dit alles terwijl ze de opwinding van de coulissen ervaren, slechts momenten voor de start van een concert.

Na deze spannende sessie voelen de leerlingen zich echte insiders en weten ze precies hoe het eraan toegaat achter de schermen. De concertbeleving die daarop volgt, wordt zo extra intens.

Praktische info

Groepen vanaf 10 leerlingen of studenten jonger dan 30 jaar begeleid door een leerkracht of docent betalen slechts €16 per persoon per concert. Per 10 leerlingen/studenten komt 1 begeleider gratis mee. Niet van toepassing op tickets in rang 1 en toprang. Niet van toepassing op prestigeconcerten. Beperkt aantal tickets per concert.

Voor wie?
1e, 2e en 3e graad secundair (SO)
middelbare graad (DKO)

Locatie
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Data

 • za 26.10.2024 — 18:30
  Strauss’ Also Sprach Zarathustra
 • za 30.11.2024 — 18:30
  Muzikale grootheden met Hadelich en Van Zweden
 • zo 12.01.2025 — 09:30
  Emelyanychev dirigeert Tsjajkovski’s Pathétique
 • do 27.02.2025 — 18:30
  Kristallen klanken met Mozart en Beethoven
 • vr 04.04.2025 — 18:30
  Jaap van Zweden dirigeert Beethoven 9
 • za 10.05.2025 — 18:30
  Mahlers Titan

Backstage Buzz start telkens 90 minuten voor aanvang van het concert.

Prijs

 • Backstage Buzz: €120 per klas (max. 25 leerlingen)
 • Concert: €16 per leerling (per 10 leerlingen 1 begeleider gratis)

Bekijk hier alle voorwaarden

Info
educatie@antwerpso.be
03 213 54 08

Naar het reservatieformulier

Antwerp Symphony Orchestra & Vincent Callot