Maria Mudrova

Maria Mudrova, die in 1982 werd geboren in Nizhniy Novgorod (Rusland) en opgroeide in een familie van filologen en ingenieurs, toonde al op een zeer jonge leeftijd haar uitzonderlijke muzikale vaardigheden. Sinds ze vijf jaar oud was kreeg ze pianolessen en een jaar later ook haar eerste cello-les. Maria studeerde met succes af aan het Music Lyceum for Specially Gifted Children. Vervolgens zette ze haar studies verder in Moskou, waar ze eerst studeerde aan het Gnessin College en vervolgens aan het Moscow State Conservatory. Onder haar docenten in Rusland telt men Professor German Gavrilov, Zoya Kuimova en Professor Igor Gavrysh. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan het conservatorium van Moskou, werd Maria uitgenodigd om in Wenen een postgraduaat te volgen bij Valentin Erben, professor aan de ”Universität der Musik und darstellende Kunst” en lid van het “Alban Berg Quartett”.

Maria’s eerste publieke optreden vond plaats toen ze zeven jaar oud was. Toen ze negen was, trad ze voor het eerst als solist op met het State Chamber Orchestra te Nizhniy Novgorod. Sedertdien trad ze met talrijke orkesten op als solist, zowel in Rusland als in andere landen.

Maria is gepassioneerd door kamermuziek. Tijdens haar studiejaren werd ze laureaat van tal van kamermuziekconcours en festivals, zoals de internationale wedstrijd “Maria Yudina” in Sint-Petersburg (Grand Prix en Speciale prijs voor de beste uitvoering van de cellosonate van Shostakovich), de “International Chamber Music Competition” in Kiev (Grand Prix), het Festival “International Week of Conservatories” in Sint-Petersburg en het “Mikkeli”-festival in Finland, alsook het festival voor hedendaagse muziek “Moscow Autumn”. Onder meer J. Rachlin, N. Boriso-Glebsky, A. Marguliss, P. Gulda en A. Kandinsky waren regelmatige kamermuziekpartners. Toen ze in Wenen verbleef, werkte ze samen met het “Wiener Razumovsky Quartett” en richtte ze zelf een aantal ensembles op, zoals het “Kirschgartenquartett” en haar duo met pianist Kiril Kozlovsky.

Maria heeft daarnaast ook altijd een voorliefde gehad voor het spelen in een orkest. Ze was principal cellist in de studentenorkesten van het Gnessin’s College en het Moscow State Conservatory, alsook in het symfonisch orkest van de Vienna Music Society.

Sinds september 2010 is Maria vast lid van het Antwerp Symphony Orchestra.

Sedertdien is ze daarnaast in België regelmatig te horen in diverse kamermuziekensembles.