Kian Soltani

Geweldige reviews en uitnodigingen om op te treden in 's werelds toonaangevende concertzalen hebben de 26-jarige muzikant van rijzende ster tot een van de meest veelbelovende muzikanten van deze generatie gemaakt.

Kian Soltani brak op negentienjarige leeftijd internationaal door met veelgeprezen debuten in de Goldener Saal van de Weense Musikverein en op de Hohenems Schubertiade. In april 2013 trok hij verder wereldwijd de aandacht als winnaar van de International Paulo Cello Competition in Helsinki, waar hij door het tijdschrift Ostinato werd uitgeroepen tot "een solist van het hoogste niveau onder de nieuwe generatie cellisten".

In de zomer van 2015 vervoegde hij Daniel Barenboim als een van de solisten in Beethovens Triple Concerto, waar hij het werk uitvoerde tijdens het West Eastern Divan Orchestra's Waldbühnenkonzert in Berlijn, op de festivals Salzburg en Luzern, op de BBC Proms in Londen en in het Teatro Colón in Buenos Aires.

Hoogtepunten van het seizoen 2017/18 waren optredens in de Alte Oper Frankfurt, Philharmonie de Paris, Royal Festival Hall London, Kölner Philharmonie, Boulez Saal Berlin, Prinzregententheater München, Oslo Konserthus en de Hohenems Schubertiade, alsook optredens op de Salzburger, Verbier, Luzern en Aix-en-Provence Easter Festivals. Hij sloot zich opnieuw aan bij Barenboim en het West Eastern Divan Orchestra met Strauss' Don Quixote op een wereldwijde tournee in 2017. Zijn debuutalbum "Home" van Deutsche Grammophon, met werken voor cello en piano van Schubert, Schumann en Reza Vali, werd in januari 2018 internationaal uitgebracht.

Kian Soltani werd in 1992 in Bregenz geboren in een familie van Perzische musici. Hij begon op vierjarige leeftijd cello te spelen en was pas twaalf jaar toen hij in de klas van Ivan Monighetti aan de Muziekacademie van Bazel ging studeren. In 2014 werd hij gekozen tot Anne-Sophie Mutter Foundation-beurshouder en voltooide hij zijn verdere studie als lid van het Young Soloist Programme aan de Kronberg Academy in Duitsland. Aan de Internationale Muziekacademie in Liechtenstein kreeg hij een belangrijke aanvullende muzikale opleiding.

Kian Soltani speelt op een cello uit 1680 van de gebroeders Grancino, in bruikleen van de Merito String Instruments Trust.