Maria Kouznetsova

Maria Kouznetsova is een Russische violiste. Ze studeerde achtereenvolgens aan de Scuola di Musica di Fiesole in Italië bij Pavel Vernikov, aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Waterloo bij Augustin Dumay, aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij David Takeno. Ze volgde masterclasses bij IMS Prussia Cove, het Wye Valleey Chamber Music Festival en het Estate Musicale a Portogruaro. 

Doorheen haar carrière nam ze deel aan verschillende wedstrijden. In 2005 werd ze tweedes in de Andrea Postacchini Competition. In 2007 werd ze tweedes ex aequo op de David Oistrakh Competition. In 2014 won ze de eerste prijs tijdens de Guang-Ya-Chengdu Violin Competition, in 2017 nam ze de gouden medaille mee naar huis na de Manhattan Music Competition.

Sinds december 2021 is ze plaatsvervangend concertmeester bij het Antwerp Symphony Orchestra. Daarvoor werkte ze als plaatsvervangend concertmeester bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast concerteert ze vaak met het New European Ensemble, een ensemble gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek uit Den Haag. Als kamermusicus is ze lid van het Sonos Piano Trio en het Johannes Piano Quartet.