Leila Josefowicz

Leila Josefowicz staat bekend om haar passioneel pleidooi voor het hedendaagse vioolrepertoire. Ze werkt vaak samen met vooraanstaande componisten en soleert op topniveau met dirigenten en orkesten over de hele wereld. In 2008 werd haar de prestigieuze MacArthur Fellowship toegekend, waardoor ze een schare prominente wetenschappers, schrijvers en musici vervoegt die een unieke bijdrage geleverd hebben aan de hedendaagse maatschappij.

Op de lijst van orkesten waarmee Josefowicz speelde, staan onder andere het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony Orchestra, de symfonieorkesten van Cincinnati, Baltimore, Cleveland, Toronto en Melbourne, de Los Angeles Philharmonic, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Gürzenich-Orchester Köln, het Tonhalle-Orchester Zürich en Filarmonica della Scala. 

John Adams, Esa-Pekka Salonen, Colin Matthews en Steven Mackey schreven allen vioolconcerto’s voor Josefowicz. In 2015 gaf Leila de première van Adams Scheherazade.2 (Dramatic Symphony for Violin and Orchestra). Orkest van dienst was de New York Philharmonic onder leiding van Alan Gilbert. Luca Francesconi’s concerto Duende – The Dark Notes voerde ze na de première in 2014 het daaropvolgende jaar nog eens uit tijdens de BBC Proms met het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Susanna Mälkki.

Josefowicz nam cd’s op voor diverse platenlabels, waaronder Deutsche Grammophon, Philips/Universal en Warner Classics en is te zien in de kritisch geprezen iPad-app ‘The Orchestra’. Haar opname van Salonens Vioolconcerto met het Finnish Radio Symphony Orchestra, gedirigeerd door de componist, werd genomineerd voor een Grammy-award in 2014.

www.leilajosefowicz.com