Filipe Costa Raposo

Filipe Raposo (Portugal, 1997) behaalde zijn bachelordiploma aan de National Academy of Advanced Orchestral Studies, in Lissabon, onder leiding van Aníbal Lima. In 2020 voltooide hij zijn masterdiploma in viooluitvoering aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn mentoren waren Tatiana Samouil, Alexei Moshkov, Benjamin Braude en Alissa Margulis. 

Mihaela Martin, Emmanuel Tjeknavorian, Yossif Ivanov, Jack Liebeck en Jean-Jacques Kantorow waren enkele van de violisten voor wie hij het voorrecht had om te spelen. Hij volgde kamermuziek bij Paul Wakabayashi, Artur Pizarro en Guy Danel, en nam deel aan masterclasses bij Isabel Charisius, Josef Kluson en Razvan Popovici.

Als internationale laureaat (VS, Frankrijk, Italië, Polen en Portugal) neemt Filipe regelmatig deel aan kamermuziekoptredens en soleert in Portugal, België en Nederland. Hij werd aangesteld als academist van het Antwerp Symphony Orchestra voor het seizoen 2019-2020, evenals fellow van de Fundação Calouste Gulbenkian en Fundação Medeiros e Almeida. Filipe is sinds januari 2022 lid van het Antwerp Symphony Orchestra (Viool I Tutti). Hij werkt ook samen met het Brussels Philharmonic, het Belgian National Orchestra en de Orquestra XXI. 

Filipe speelt op een Franse viool van Roland Belleguic (2021), een instrument dat genereus is uitgeleend door Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting.