Vlad Rațiu

Vlad Rațiu begon op 15-jarige leeftijd muziek te studeren in zijn woonplaats Cluj-Napoca, in Roemenië. Hij vervolmaakte zich bij professor Ștefan Thomasz aan de Nationale Muziekuniversiteit in Boekarest en aan het Prins Claus Conservatorium bij professor Sorin Orcinschi.

Al op jonge leeftijd kreeg Vlad de kans om persoonlijkheden uit de muziekwereld te ontmoeten, van hen te leren en met hen op te treden, waaronder Wynton Marsalis, Michael Sanderling, Lothar Zagrosek, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Vladimir Jurowsky, Dorin Marc, Petru Iuga, Catalin Rotaru, Wolfgang Güttler en Gunars Upatnieks.

Als lid van verschillende ensembles gaf Vlad concerten in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten van Amerika. Hij trad regelmatig op met orkesten als de George Enescu Philharmonic, het Roemeens Nationaal Radio Orkest, het Roemeens Radio Kamerorkest en de Roemeense Nationale Opera in Boekarest, de Nürnberger Symphoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Vlad is sinds 2022 aanvoerder van de contrabassectie in het Antwerp Symphony Orchestra.