Bejun Mehta

De Amerikaanse contratenor Bejun Mehta wordt geroemd door de Süddeutsche Zeitung als "misschien wel 's werelds beste contratenor" en door The New York Times als "een van de meest indrukwekkende, meeslepende contratenoren van het moderne tijdperk". Hij heeft een prestigieuze en invloedrijke carrière opgebouwd over de hele wereld, waarin hij het concept van de moderne contratenor transformeerde door zijn karakteristieke gebruik van de belcanto-techniek.

Al meer dan vijfentwintig jaar speelt Mehta hoofdrollen - sommige speciaal voor hem geschreven - in gerenommeerde operahuizen en festivals zoals het Royal Opera House Covent Garden, La Scala in Milaan, de Staatsoper Berlijn, de Bayerische Staatsoper München, de Staatsoper Hamburg, het Theater an der Wien, de Koninklijke Muntschouwburg, De Nederlandse Opera, het Gran Teatre del Liceu Barcelona, het Teatro Real Madrid, Opernhaus Zürich, de Opéra Nationale de Paris, het Théâtre des Champs-Elysées, de Metropolitan Opera, de New York City Opera, de San Francisco Opera, de Los Angeles Opera, het Salzburg Festival en de Wiener Festwochen. Hij heeft vrijwel alle belangrijke rollen binnen zijn repertoire vertolkt.

Naast zijn uitvoerende carrière dirigeert Mehta op hoog niveau, met optredens in zang- en dirigeerprogramma's van barok en vroegklassieke repertoire met ensembles zoals Riga Sinfonietta, Konzerthausorchester Berlin, Orchestra della Svizzera Italiana, hrSinfonieorchester Frankfurt, Dresdner Philharmonie, Kammerakademie Potsdam, Württembergisches Kammerorchester en La Folia. Zijn debuut als operadirigent vond plaats in de herfst van 2023 in het Theater an der Wien met een productie van Theodora, geregisseerd door Stefan Herheim.

Mehta heeft het voorrecht gehad dat er vele rollen en nieuwe werken voor hem zijn gecreëerd, waaronder Written on Skin van George Benjamin, dat beschouwd wordt als een van de belangrijkste nieuwe opera's van de 21e eeuw. Benjamin schreef vervolgens een solocantate genaamd Dream of the Song voor Mehta, die hij heeft uitgevoerd met orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestre de Paris en de Boston Symphony. Daarnaast creëerde Mehta de rol van Stefan in Toshio Hosokawa's Stilles Meer voor de Hamburgse Staatsoper en gaf hij de wereldpremière van I am in need of Music van Tobias Picker ter gelegenheid van Marilyn Horne's 70e verjaardagsgala in Carnegie Hall.

In 2023 werd Bejun Mehta aangesteld als professor zang aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, en daarmee is hij de eerste contratenor die deze functie bekleedt.

www.bejunmehta.com