9 violisten van wereldklasse in de Koningin Elisabethzaal

Dankzij haar warme klanken en grote bereik is de viool een geliefd instrument voor vele grote componisten. Seizoen 2024-2025 belooft een waar festijn te worden voor liefhebbers van die vioolklanken. Maar liefst negen violisten van wereldklasse zullen het podium van de Koningin Elisabethzaal betreden, samen met het Antwerp Symphony Orchestra en prestigieuze gastorkesten.

De meest vooraanstaande violisten van dit moment vertolken de grootste werken uit het vioolrepertoire. Van de romantische hartstocht van Tsjajkovski tot de virtuoze intensiteit van Prokofjev en de lyrische meodieën van Mendelssohn: in de superieure akoestiek van de gouden Koningin Elisabethzaal kan de viool als geen ander instrument schitteren. Ontdek hier welke grote namen je mag verwachten, en welke indrukwekkende programma's zij brengen.

Benjamin Beilman – 4 oktober 2024

De Amerikaanse violist Benjamin Beilman opent het vioolseizoen met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Roderick Cox. Beilman, bekend om zijn virtuositeit en expressiviteit, zal Korngolds lyrische Vioolconcerto in D uitvoeren. Het programma omvat ook Alpaerts' James Ensorsuite en Bartóks Concerto voor orkest, wat een boeiende avond belooft.

Hilary Hahn – 21 oktober 2024

De wereldberoemde Hilary Hahn komt naar de Koningin Elisabethzaal, samen met het Orchestre Philharmonique de Radio France onder leiding van Mikko Franck. Hahn, geliefd om haar krachtige klank en diepe muzikaliteit, speelt Tsjajkovski's Vioolconcerto in D. Daarnaast wordt Francks Symfonie in d uitgevoerd, een combinatie die zeker voor kippenvel zal zorgen.

Simone Lamsma – 26 oktober 2024

De Nederlandse violiste Simone Lamsma keert terug naar Antwerpen. Met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigent Marc Albrecht brengt Lamsma Bergs ontroerende Vioolconcerto 'Dem Andenken eines Engels' ten gehore. Het programma bevat ook Strauss' Salometanz en het epische Also sprach Zarathustra, wat garant staat voor een avond vol dramatische en intense muziek.

Bomsori – 8 november 2024

De Koreaanse violiste Bomsori, een rijzende ster in de klassieke muziekwereld, treedt opnieuw op met het Antwerp Symphony Orchestra, onder de leiding van Shiyeon Sung. Ze speelt Bruchs Vioolconcerto nr. 1 in g, een werk vol romantische passie. De avond opent met August De Boecks Dahomese rapsodie en sluit af met Tsjajkovski's meeslepende Symfonie nr. 5 in e.

Augustin Hadelich – 30 november 2024

Augustin Hadelich, bekend om zijn briljante techniek en diepe interpretaties, speelt met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van dirigent emeritus Jaap van Zweden. Hij vertolkt Prokofjevs Vioolconcerto nr. 1 in D. Daarnaast staan Mendelssohns Die Hebriden en Rachmaninovs Symfonie nr. 2 in e op het programma, wat een avond vol contrasten en emotionele diepgang belooft.

Lisa Batiashvili – 4 december 2024

Lisa Batiashvili, een van de meest geprezen violisten van haar generatie, treedt op met het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia onder leiding van Daniel Harding. Haar uitvoering van Prokofjevs Vioolconcerto nr. 2 in g zal vast en zeker betoveren. Het concert opent met Debussy's impressionistische Prélude à l'après-midi d'un faune en eindigt met de hartverwarmende Symfonie nr. 2 in D van Johannes Brahms.

Christian Tetzlaff – 10 januari 2025

De Duitse violist Christian Tetzlaff, geroemd om zijn intense en intellectuele benadering, speelt Brahms' Vioolconcerto in D met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Maxim Emelyanychev. Het programma omvat ook Moesorgski's Nacht op de kale berg en Tsjajkovski's aangrijpende Symfonie nr. 6 'Pathétique'.

Vilde Frang – 26 februari 2025

De Noorse violiste Vilde Frang staat bekend om haar lyrische spel en diepe muzikaliteit. Met het Orchestra of the Age of Enlightenment en dirigent Maxim Emelyanychev, zal ze het Vioolconcerto in D van Beethoven uitvoeren. Daarnaast wordt Beethovens Symfonie nr. 3 'Eroica' ten gehore gebracht, een avond vol klassieke meesterwerken.

Janine Jansen – 8 juni 2025

De charismatische Janine Jansen rondt het seizoen af met de Camerata Salzburg, waarmee zij als vaste solist een bijzondere band opbouwde. Haar programma omvat de Orkestsuite nr. 2 in b van Bach, Mendelssohns Vioolconcerto in e en zijn Symfonie nr. 5 'Reformatie'. Janine Jansens pure klank en artistieke finesse beloven een schitterend slotakkoord van het seizoen.

Bomsori op 20.01.2024 in de Koningin Elisabethzaal (foto: Antwerp Symphony & Jens Baert)
 • Ensor in concert: symfonische schilderijen

  Roderick Cox, Benjamin Beilman
  Antwerp Symphony Orchestra
  vr 04.10.2024 – 20:00
  In dit Ensorjaar brengt het Antwerp Symphony Orchestra een ode aan de Oostendse meester, aan wie ook zusterinstelling KMSKA een expositie wijdt.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  vr 04.10.24
  20:00
  Tickets
 • Hilary Hahn en het Orchestre Philharmonique de Radio France

  Mikko Franck, Hilary Hahn
  Orchestre Philharmonique de Radio France
  ma 21.10.2024 – 20:00
  De drievoudige Grammy-winnares en stervioliste Hilary Hahn heeft geen introductie meer nodig.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  ma 21.10.24
  20:00
  Tickets
 • Strauss’ ‘Also sprach Zarathustra’

  Marc Albrecht, Simone Lamsma
  Antwerp Symphony Orchestra
  za 26.10.2024 – 20:00
  Richard Strauss liet zich voor zijn Salometanz inspireren door Oscar Wildes toneelstuk waarin Salome het hoofd eist van Johannes De Doper, de enige man die aan haar verleiding kon weerstaan.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  za 26.10.24
  20:00
  Tickets
 • Bomsori betovert met Bruch

  Shiyeon Sung, Bomsori Kim
  Antwerp Symphony Orchestra
  vr 08.11.2024 – 20:00
  Met dit bloedmooie programma wuiven het Antwerp Symphony Orchestra en Shiyeon Sung het Antwerpse publiek uit, aan de vooravond van hun tournee door Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  vr 08.11.24
  20:00
  Tickets
  • za 30.11.24
   20:00
   Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  • zo 01.12.24
   15:00
   Theater Heerlen
 • Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia

  Daniel Harding, Lisa Batiashvili
  Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia
  wo 04.12.2024 – 20:00
  Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, één van de beste orkesten van de wereld, komt weergaloos schitteren op de planken van Elisabethzaal. Het wordt tevens aangevoerd door één van de beste dirigenten van het moment, Daniel Harding.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  wo 04.12.24
  20:00
  Tickets
 • Nacht op de Kale Berg en Christian Tetzlaff

  Maxim Emelyanychev, Christian Tetzlaff
  Antwerp Symphony Orchestra
  vr 10.01.2025 – 20:00
  Met het sfeervolle Nacht op de kale berg voert Modest Moesorgski ons mee naar een heksenbijeenkomst.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  vr 10.01.25
  20:00
  Tickets
 • Orchestra of The Age of Enlightenment en Vilde Frang

  Maxim Emelyanychev, Vilde Frang
  Orchestra of the Age of Enlightenment
  wo 26.02.2025 – 20:00
  De naam van het Orchestra of the Age of Enlightenment klinkt als een klok in de klassiekemuziekwereld, met partnerships met onder meer Sir Simon Rattle, Iván Fischer, maar ook onze eigen Philippe Herreweghe.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  wo 26.02.25
  20:00
  Tickets
 • Virtuoze grandeur met Janine Jansen en Mendelssohn

  Gregory Ahss, Janine Jansen
  Camerata Salzburg
  zo 08.06.2025 – 20:00
  Met Camerata Salzburg verwelkomen we een van de meest gevraagde kamerorkesten ter wereld op het podium van de Gouden zaal.
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  zo 08.06.25
  20:00
  Tickets